Klarna postaje najvredniji evropski startap

Klarna, usluga plaćanja “kupi sada, plati kasnije“, koju evropljani izuzetno vole, procenjena je na 10,65 milijardi dolara u investicionom krugu koji je vodila američka kompanija za privatni kapital Silver Lake. Švedska kompanija je objavila da je prikupila 650 miliona dolara od investitora, što takođe uključuje i singapurski GIC, ali i fondove kojima upravlja BlackRock. Nakon dobijanja novca i procene vrednosti kompanije, Klarna je postala najvrednije privatno preduzeće za finansijsku tehnologiju u Evropi.

klarna evropski startap

U SAD-u više od 9 miliona korisnika

Klarna je objavila da će dobijena sredstva koristiti za dalje ulaganje u posao i rast svog globalnog prisustva, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde trenutno više od 9 miliona ljudi koristi njihove usluge. Ovaj servis omogućava kupcima da kupuju na mreži putem beskamatnih kredita. Trgovcima koji koriste platformu, kao što su Sephora, H&M, ASOMI i Adidas, Klarna unapred plaća robu, koja naplaćuje transakcionu naknadu i uzima procenat od prodaje.

U SAD-u već postoje slične tehnologije, pa se Klarna takmiči sa rivalima kao što su Affirm i Afterpay, koji je u Evropi poznat kao Clearpay. Ove usluge se posebno dopadaju mlađim potrošačima, koji često kupuju putem interneta i možda nemaju kreditne kartice. Trenutno Klarna ima više od 12 miliona aktivnih korisnika mesečno širom sveta, sa 55,000 dnevnih transakcija, navodi se u izveštaju. Iskorišćen je trend porasta e-trgovine tokom pandemije Korona virusa, dodajući oko 200 novih trgovaca svakog dana u prvoj polovini 2020. godine, i prodajući robu u vrednosti od 22 milijarde dolara. Ovaj iznos predstavlja porast od 44% u odnosu na isti period prošle godine. Silver Lake, kao jedan od glavnih investitora koji ulaže u biznise kao što su Jio Platforms, Airbnb i Alibaba, smatra da je budućnost e-trgovine i kupovine upravo u startapu kao što je Klarna.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: