ePlaneta

Klub čitalaca Danasa – Opstanak i razvoj uz pomoć crowdfunding-a

Dnevni list Danas je u junu povodom 22. rođendana, pokrenuo zajednicu svojih vernih čitalaca – Klub čitalaca Danasa, kroz koji svi mogu da podrže rad Danasa dugoročno i na taj način pomognu ovoj redakciji da ostane nezavisna od političkih i ekonomskih centara moći.

PCPress.rs Image

“U situaciji u kojoj imamo nesređene tržišne prilike, političke pritiske i smanjeni broj prihoda od oglasa, a zbog čega smo prinuđeni već neko vreme da se štampamo na smanjenom broju stranu, odlučili smo da se ubuduće na prvom mestu oslonimo na naše čitaoce. Poslednjih nekoliko godina intenzivno razvijamo i naše onlajn izdanje koje je u kratkom roku postiglo značajne rezultate i beleži konstantan trend rasta poseta. Poslednjih nekoliko meseci portal Danasa imao je po više od pet miliona poseta i oko 1,5 miliona posetilaca. Da bismo nastavili da se razvijamo u skladu sa novim tehnologijama i bili održivi nedostaje nam sredstava”, navodi se u saopštenju Danasa.

Na portalu www.danas.rsklub.danas.rs omogućen je sistem za elektronsko plaćanje karticama, iz zemlje i inostranstva, tako da će svi koji podržavaju rad ove medijske kuće moći da u tri klika uplate kratkoročne donacije, pretplate se na PDF ili štampano izdanje lista ili učlane u Klub čitalaca. Klub čitalaca Danasa podrazumeva da svako ko se učlani dobije člansku kartu, PDF format štampanog izdanja na mejl veče pre nego što se novine pojave na kioscima i brojne popuste u restoranima, pozorištima, bioskopima, knjižarama, turističkim agencijama, Car Go i slično koji će se vremenom stalno dopunjavati. Članarina mesečno iznosi 990 dinara, a sistem na sajtu ima opcije da se prijavi po više meseci ili godinu dana, te će se članu/pretplatniku automatski skidati sa kartice svakog meseca taj iznos.

Pročitajte i:  Kickstarter dodaje još jednu mogućnost  

PCPress.rs Image

Klub čitalaca Danasa javno je za sada podržao i niz javnih ličnosti među kojima su glumci Milan Lane Gutović, Gorica Popović, Bojana Stefanović, reditejka Tanja Mandić Rigonat, muzičari Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Milan Stanković – Sevdah Baby, Maja Cvetković (E Play), Biljana Krstić, Gile – Elektirčni orgazam, Ida Prester, Marčelo, Ana Ćurčin, novinari Danica Vučenić, Antonela Riha, Nataša Miljković, Maja Nikolić, Biljana Lukić, Slobodan Georgiev, Minja Miletić, Gordana Bjeletić, satiričar Zoran Kesić, Njuz.net, voditelji Darko Mitrović i Igor Brakus, Marko Vidojković, di džej Marko Nastić, reditelj Stevan Filipović, vaterpolista Živko Gocić, upravnica Šabačkog pozorišta Minja Bogavac…

Crowdfunding je alternativni način prikupljanja sredstava zasnovan na volji pojedinaca i malih i velikih preduzeća da direktno pomognu opstanku ili razvoju onoga što smatraju bitnim, a poslednjih godina pribegli su mu i neki od najuglednijih svetskih medija, poput Njujork tajmsa, Gardijana ili Vašington posta. Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović poručuje da je važno čitati Danas „ako nećete da vas farbaju sa svih strana, mada tiraži drugih dnevnih novina pokazuju da naš narod više voli da ih farbaju“. Ako bi prestao da postoji, smatra, ne bi imalo šta da ga nadomesti.

Pročitajte i:  Kickstarter dodaje još jednu mogućnost  

PCPress.rs Image

„Ako bi Danas propao, ne bismo imali baš jasnu sliku stvarnosti u Srbiji, imali bismo izopačenu sliku. Verovatno ne bismo znali da se u Srbiji dešava išta loše što se tiče vlasti. Imali bismo zvezde rijalitija kao ikone pop kulture i prosto bili bismo malo zaglupljeni propagandom koja je prisutna u svim ostalim medijima“, smatra Petrović. Dodaje da je Danas jedini list koji je, u novinarskom smislu, opoziciono nastrojen prema vlastima, a istovremeno ga ne voli mnogo ni opozicija jer i njih kritikuje kad god može. „Nas prozivaju da lično poznajemo sve naše čitaoce, da nikad nismo bili mnogo tiražan medij, a u poslednje vreme ćemo izgleda da upoznamo lično i sve svoje oglašivače jer je i njih sve manje. Baš zato što smo takvi kakvi smo“, ocenjuje Petrović.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,