BIZIT 2022

Ko kupuje Boeing 747 na online aukciji?

Dva Boeing 747 aviona prodata su na kineskoj online platformi za kupovinu Taobao, a po ceni od 48 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Avioni su prethodno bili u vlasništvu avio-kompanije Jade Cargo International, ali ih je sud u gradu Shenzhen zaplenio pošto je kompanija bankrotirala 2013. godine. Na online aukciji ih je kupila kineska avio-kompanija SF Airlines, koja je ponudila veću cenu od 25 drugih kompanija koje su iznele svoje ponude. Prema kineskom državnom mediju Xinhua, aukciju je pratilo više od 800 hiljada gledalaca.

Avioni su nuđeni na običnim (offline) aukcijama čak šest puta od oktobra 2015. godine, ali se na taj način nije došlo do kupaca, tako da je sud u septembru ove godine odlučio da ih ponudi na online aukciji, što je ujedno i prvi put da su u ovoj zemlji avioni prodati na ovaj način.

Ipak, ideja o online aukcijama nije nova, te su se skoro svi kineski sudovi registrovali na platformi Taobao, pa je oko 330 hiljada objekata prodato na ovaj način, te donelo ukupan prihod od oko 69,6 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Zanimljivo je da je prošle godine još jedan Boeing 747 ponuđen na prodaju na sličan način, a preko platforme e-bay za 299 hiljada dolara, mada nije bio funkcionalan, budući da je ostao bez motora, te električnih instalacija. Prema Boeing-u, model 747 se obično prodaje za oko 386 miliona dolara.

Na Taobao platformi se nudi još jedan ovakav avion, budući da je sud zaplenio tri modela 747, a na prethodnoj aukciji uspeo da proda samo dva.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,