BIZIT 2022

Ko ne čita pravila i uslove korišćenja?

Internet provajder Purple dopisao je nekoliko pravila u svojim uslovima korišćenja (popularna EULA), sa kojima svaki korisnik mora da se složi pre nego što se poveže na otvorenu Wi-Fi mrežu. Dodali su klauzulu o društveno-korisnom radu u trajanju od dve nedelje, a svako ko bi prijavio ovu problematičnu tačku na spisku uslova mogao je da osvoji neku od nagrada koje su za tu priliku pripremljene.

PCPress.rs Image

Više od 22.000 ljudi je, pristajući na ove uslove, sebe osudilo na više hiljada sati čišćenja toaleta na festivalima i javnim događajima, na grljenje pasa i mačaka lutalica, na uklanjanje žvakaćih guma sa pločnika, te na mnoge druge zadatke, a razlog je to što nisu pročitali uslove korišćenja za besplatan internet ovog provajdera.

Samo je jedan korisnik do sada bio dovoljno oprezan da pročita uslove korišćenja, te je otkrio problematičnu klauzulu. Prema stručnjacima iz kompanije Purple eksperiment pokazuje da bi korisnici trebalo da pročitaju uslove korišćenja pre nego što se povežu na neku otvorenu mrežu, da bi znali na šta pristaju, te koje informacije dele sa provajderom, i šta mu pristajanjem na uslove korišćenja dozvoljavaju da sa njima uradi.

Pročitajte i:  Saveti o tome kako da smanjite potrošnju mobilnih podataka

Popularna serija South Park već se pozabavila ovim problemom u epizodi HUMANCENTiPAD iz 2011. godine. Radnja epizode se gradi oko nevolja koje prate Kajla pošto se složi sa uslovima korišćenja za iTunes,a da ih prethodno ne pročita.

Izvor: guru3d.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,