TrendMicro

Ko su najčešće žrtve ransomware napada?

Istraživanje koje je sprovela kompanija kompanija NordLocker pokazuje koje industrije su najčešće na meti ransomware napadača. Oni su analizirali više od 1.200 kompanija koje su tokom 2020. i 2021. godine bile žrtve ovih napada.

ransomware

Na vrhu liste su građevinske kompanije, koje su u 93 slučaja bile žrtve napada. Za njima slede kompanije koje se bave proizvodnjom (u 86 slučajeva), finansijske institucije (69 slučajeva), zdravstvene ustanove (65 slučajeva) i obrazovne ustanove (63 slučaja). Među žrtvama se ne nalaze samo velike organizacije, kao što su globalni hotelski lanci, veliki konglomerati i svetski poznate kompanije za proizvodnju odeće, već i male porodične kompanije, kao što su restorani ili zubne ambulante.

Najviše napada je izvela hakerska grupa Conti (450), a za njom slede REvil (210 napada), DopplePaymer (200 napada) i PYSA (188 napada). Države koje su najviše pogođene ovim napadima su SAD (u 732 slučaja), Velika Britanija (74 slučaja), Kanada (62), Francuska (58) i Nemačka (39 slučaja).

U istraživanju se napominje i da su protiv ransomware grupa sprovedene velike akcije. Tako je prošlonedeljna akcija uspešno ugasila REvil-ove ransomware-as-a-service servere, ali se očekuje da će to biti kratkog daha i da će serveri uskoro ponovo biti online. Ransomware napadi više nisu privilegija umešnih hakerskih grupa, jer svi koji su spremni da plate mogu da iznajme ransomware servise, pa čak i da se pretplate na njih.

Pročitajte i:  Najopasniji bankarski malware prepravljen za ransomware napade

U svakom slučaju, borba protiv ransomware napada i dalje traje, ali se ne očekuje da će biti uspešna na duge staze.

Izvor: BetaNews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,