Ko su najmoćniji ljudi na svetu?

Dok na planeti Zemlji ima skoro 7,5 milijardi ljudi, godišnja Forbes-ova lista najmoćnijih ljudi, ove godine broji 75 moćnih, po jedan na svakih 100 miliona stanovnika. Xi Jinping, generalni sekretar Komunističke partije Kine i predsednik države, prvi put je zauzeo vrhunski položaj nakon što je kineski kongres menjao svoj ustav u martu, povećavajući svoj uticaj i eliminišući ograničenja mandata, te je po oceni američkog magazina Forbs, najmoćniji čovek na svetu. On uživa kult ličnosti koji nije viđen od bivšeg predsednika partije i države, Mao Zedong-a.

PCPress.rs Image

Dolaskom Jinping-a na mesto najmoćnije osobe na svetu, na drugo mesto pao je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je držao vodeću poziciju uzastopno bez presedana četiri godine. Putin je vladao Rusijom od maja 2000. godine, a ove godine je ponovo izabran za četvrti mandat sa skoro 77 odsto glasova. To je najveća pobednička razlika koju je neko osvojio od pada Sovjetskog Saveza. Godinu dana od preuzimanja mandata, predsednik Donald Trump pada na treće mesto. Trump je video ograničeni uspeh koji je podstakao njegov program u Kongresu koji kontroliše njegova stranka, pod istragom je kod nekoliko agencija za sprovođenje zakona i ne može da se oslobodi od skandala koji proizilaze iz njegovog ličnog i poslovnog života – ali on je i dalje glavni komandant najveće svetske ekonomije i vojne moći.

Pročitajte i:  Google će vam omogućiti da kontrolišete kursor miša svojom glavom na Androidu

Četvrta najmoćnija osoba na svetu takođe je najmoćnija žena, Angela Merkel, kancelar Nemačke. Kao vođa Evrope, Merkel je osvojila teške izbore 2017. godine i stvorila „veliku koaliciju“ sa političkim partnerima. Moraće da se drži čvrsto za krmu EU, jer se suočava sa olujama koje dolaze nakon Brexit-a i rastućeg anti-imigrantskog osećanja u Evropi. Forbes je uzeo u obzir i kandidate koji imaju visoku ličnu neto vrednost, pa je tako vlasnik kompanije Amazon i najbogatiji čovek na svetu, Jeff Bezos, došao na peto mesto. Na šestom mestu našao se papa Franja, a na sedmom osnivač kompanije Microsoft, Bill Gates. Na osmom mestu je saudijski nasledni princ Mohammed bin Salman al Saud, koji je jedini od 17 novajlija na listi dospeo među deset najmoćnijih. Na devetom mestu je Narendra Modi (Indija), a na desetom Larry Page (Google).

Izvor: Forbes

Facebook komentari: