BIZIT 2022

Kocka koja je nedostajala – managed hosting

Taj sjaj u očima nakon „preživljene“ još jedne udarne vesti najvećih medijskih portala jednostavno, nema cenu.

novi-logoBila je skoro ponoć kad je našu brainstorming sesiju na temu daljeg tehnološkog razvoja prekinulo zvono telefona. Pomalo iznenađeni glas s druge strane rekao je: „Dobro veče, sajt nam ne radi već četiri sata, hteli bismo da ga preselimo kod vas“. Desetak dana kasnije imali smo još jednog klijenta, još jedan sajt iz grupe najvećih.

Samo običan sajt…

Baš tih dana na sastanku s ljudima iz jedne od najpoznatijih softverskih kompanija imali smo ne tako retku scenu – pokušavali smo da im objasnimo zašto naši korisnici zahtevaju tako visoku dostupnost svojih sajtova. „Ali, to su samo obični Web sajtovi“, zaključiše naši sagovornici potpuno zbunjeni onime što su od nas čuli.

„Obični Web sajtovi“… zar tako nešto danas uopšte postoji? Percepcija dostupnosti i zahtevi krajnjih korisnika danas su iz korena promenjeni. To više nisu ona očekivanja kakva su korisnici nekada imali spram tehnologije koja ih okružuje i servisa koje koriste. Naš najveći uspeh je da smo, makar malo, doprineli tome da se i kod nas, u našoj zemlji, odomaće baš takvi zahtevi i takva očekivanja. Stvoreno je okruženje u kome stara slava ne znači ništa, a kvalitet mora stalno da se dokazuje.

Pročitajte i:  Šta vam sve treba za sajt i koliko to košta

Douglas Adams je, u svom životnom delu „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, definisao polje tuđeg problema kao ultimativno rešenje za nevidljivost. Krajem devedesetih godina u domaćem ISP okruženju često se za raznorazne probleme pred korisnicima prst upirao u Telekom. Nekada s pravom, a češće samo kao izgovor koji će korisnik, sasvim izvesno, „progutati“. Bilo je to „ono vreme“, kada su i zahtevi i očekivanja bili sasvim drugačiji nego danas.

U hosting vodama česta je situacija da je slab odziv sajta u polju tuđeg problema – hosting kompanija tvrdi da su serveri dobri, a mreža prohodna. Sistem administrator pokazuje kako su sistemske komponente „utegnute“ i optimizovane, a programeri ne vide nijedan problem u aplikaciji. A sajt? Sajt ne radi.

Puna odgovornost

MainstreamIdentifikujući takvo okruženje kao nešto što treba iz korena promeniti, rešili smo da na sebe preuzmemo potpunu odgovornost za funkcionisanje sajtova. Ako nešto ne radi kako treba – mi smo krivi, odnosno, mi ćemo naći rešenje. Sastavni deo naše usluge jeste takozvani fully managed koncept koji podrazumeva našu punu odgovornost za održavanje svih elemenata sistema (mreža, serveri, storage, sistemski i aplikativni softver), administraciju svih servisa, kao i konsalting na poslovima optimizacije i unapređenja sigurnosti aplikativnog koda.

Pročitajte i:  Kako da analizirate konkurenciju na internetu

Takav pristup ne ostavlja puno mesta za greške. Zbog toga je naš hardver uvek aktuelan, a viška resursa ima uvek. Svi sistemi i sva rešenja dizajnirani su i implementirani tako da ne postoji single point of failure. No, da se sve može rešiti kupovinom novog hardvera u „neograničenim“ količinama, ovu priču verovatno bi pisali neki drugi, bogatiji, ljudi.

Kada smo pravili Mainstream, imali smo poprilično iskustvo u radu kod servis provajdera i, može se slobodno reći, frustracija koju smo nosili odatle umnogome je trasirala put kojim ćemo krenuti. Stalna potreba da se preferirana rešenja režu u cilju smanjenja troškova neminovno je vodila nižem kvalitetu usluga. Nemogućnost da se u takvom okruženju „rašire krila“ i implementiraju adekvatni sistemi naterala nas je da postavimo jednostavno pitanje – da li mora tako? Pet godina kasnije, okružili smo se ljudima sa istim sjajem u očima, koji umeju i žele da pokažu da je sasvim moguće uspešno poslovati sa beskompromisnim kvalitetom kao osnovnim postulatom. Praksa je pokazala da se zadovoljstvo korisnika kalemi na to kao prirodna stvar.

Pročitajte i:  Šta vam sve treba za sajt i koliko to košta

Mi smo tu, spremno čekamo 24×7 da rešimo sve probleme i prihvatimo se odgovornosti za besprekoran rad sajtova i aplikacija svih veličina i tehnologija. Vrhunski kvalitet dostupan je svima, bez obzira na to o kakvoj hostovanoj aplikaciji se radi. Sada je red na vas!

Mainstream tim

www.mainstream.rs

Gde se hostuju najposećeniji domaći sajtovi

 1. kupujemprodajem.com – MAINSTREAM
 2. blic.rs – MAINSTREAM
 3. polovniautomobili.com – ORION TELEKOM
 4. kurir.rs – MAINSTREAM
 5. mojauto.rs – MAINSTREAM
 6. b92.net – MAINSTREAM
 7. telegraf.rs – MAINSTREAM
 8. alo.rs – MAINSTREAM
 9. mondo.rs – TELEKOM SRBIJA
 10. novosti.rs – MAINSTREAM
 11. mozzartbet.com – Samostalno
 12. coolinarika.com – LeaseWeb, Holandija
 13. halooglasi.com – MAINSTREAM
 14. pulsonline.rs – MAINSTREAM
 15. 24sata.rs – MAINSTREAM
 16. prva.rs – MAINSTREAM
 17. vukajlija.com – UK2, Britanija
 18. naslovi.net – MAINSTREAM
 19. titlovi.com – PlusServer, Nemačka
 20. smedia.rs – MAINSTREAM

GemiusAudience izveštaj za decembar 2014 po ukupnom broju otvorenih strana (PageViews)

(Objavljeno u časopisu PC#218)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,