Ikotek

Nobelovac vidi budućnost Bitcoina: “Može da traje 100 godina, ali…”

Koja je budućnost Bitcoina i drugih kriptovaluta? Da li je to samo još jedan finansijski mehur koji će da pukne? Na ovo pitanje odgovor ima dobitnik Nobelove nagrade iz ekonomije Robert Shiller.

PCPress.rs Image

On je za CNBC izjavio da ga groznica kriptovaluta podseća na “lala maniju” kada je sredinom 17. veka u Holandiji skočila cena ovog cveća. Svi su počeli da kupuju ovo cveće kako bi se brzo obogatili da bi sve u jednom trenutku puklo. Nobelovac tvrdi da vidi svuda mehure koji samo što ne puknu, i to ne samo u kad je Bitcoin u pitanju, a da ne zna šta da misli kad su kriptovalute u pitanju:

Nešto nema vrednost ako ne postoji konsenzus da to ima vrednost. Neke druge stvari, poput zlata, bar imaju upotrebnu vrednost pa bi nečemu služilo i da ljudi ne investiraju u to. Bitcoin će možda u potpunosti da propadne i da bude zaboravljen, ali isto tako može da bude prisutan i u narednih 100 godina.

Da li treba investirati u Bitcoin?

Interesantno je da je Shiller ove komentare dao na Ekonomskom svetskom forumu u Davosu pre ovonedeljnog pada vrednosti kriptovaluta. Propast svakako neće doći brzo, jer je danas usledio rast vrednosti Bitcoina i drugih valuta. Čini se da će ovu dinamiku rasta i pada vrednosti niko ne može dugoročno da predvidi, osim da se plaši propasti ili nada nebeskom skoku.

Pročitajte i:  Bitcoin dostiže dvomesečni maksimum iznad 30.000 dolara

 

PCPress.rs Image

Robert Shiller je dobio Nobelovu nagradu iz ekonomije 2013. godine za njegov rad u proceni cena i efikasnosti tržišta. On nije jedini koji tvrdi da će se tržište kriptovaluta urušiti. Interesantno je da to uglavnom smatraju konzervativni stručnjaci poput Warrena Buffetta (koji i dalje ne voli mobilne telefone) ili CEO J.P. Morgan Jamie nazvao je Bitcoin prevarom.

Činjenica je da je Bitcoinu skočila vrednost za preko 1000% u poslednjih 12 meseci, ali da li je to znak da treba da ulažete u rudarenje ili kupovinu? Rizik svakako postoji, kako od pada vrednosti kriptovaluta, tako i od pljačkanja hakera. Šta god da odlučite, kajaćete se u nekom trenutku, sad ili kasnije.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,