BIZIT 2022

Koji laptop je bio prvi?

Ovo je još jedna “mrtva trka” u kojoj se o pobedniku i dalje raspravlja. Postoji više kandidata koja bi mogla poneti titulu “prvog laptopa” a koji od njih tu titulu i zaslužuje – procenite sami.

 

grid  
Grid Compass je možda najbliži onome što bismo mogli nazvati prvim laptopom. Dizajnirao ga je 1979. William Moggridge. Imao je 340 Kb memorije, magnezijumsko kućište i crno-zeleni monohromatski ekran. Prvi model je proizveden 1982. i bio je veoma skup – oko 5000 funti.

 

osborne1

Osborne 1 – Jedan od kandidata za prvi pravi notebook računar. Mogao je da se sklopi zarad zaštite, bio je prenosiv, čak je imao i bateriju (opcionalno). Ekran je bio 5” i mogao je da podnese samo 52 karaktera u jednom redu teksta (današnji ekrani mogu i do 4-5 puta više od toga). Ekran je bio tako mali, jer su ekrani osamdesetih bili mnogo teži, pa je veći ekran podrazumevao mnogo veću težinu samog uređaja. Cena ovog prenosivog računara je bila oko 1500-1800$ u zavisnosti od instaliranog softvera. Skuplja verzija je podrazumevala CP/M System, CP/M Utility, SuperCalc,spreadsheet application , WordStar sa aplikacijom MailMerge, Microsoft MBASIC,Digital Research CBASIC. Osborne je vrlo brzo dostigao veliki uspeh sa oko 11.000 prodatih uređaja za 8 meseci. Nažalost, izgleda da menadžment nije umeo da iskoristi početnu prednost pa je kompanija bankrotirala 1983. godine, ubrzo pošto je predstavila dva nova proizvoda – Osborne Executive i Osborn II Executive laptopove.

Pročitajte i:  Epson-ova revolucionarna rešenja konačno pred beogradskom publikom

Kyocera_Kyotronic85_System_s1

Kyotronics 85 takođe se smatra  jednim od prvih notebook-a. Proizveden je u japanskoj firmi Kyocera (Kyoto Ceramics). Nikada nije postao popularan u svetu, uprkos svom revolucionarnom izgledu, za 1983. godinu. Kako to obično biva, 3 velike kompjuterske firme su primetile ovaj mali IT dragulj i licencirale ga pa smo tako dobili modele NEC PC-8201, Tandy Model 100  i Olivetti M10. Svaki od ovih brendova je dodao još po nešto na osnovni model – kursorske strelice na NEC-u, tilt na Olivetti-ju, ali hardverska struktura je bila identična: 8085 CPU, 8 na 32 KB RAM-a, velika tastature 8-line x 40-character LCD ekran.

Gavilan_System_1

Gavilanje bio možda najnaprednija varijanta notebook-a jer je pored ekrana, u sebi imao integrisan i štampač. I on je proizveden 1983. godine. Posedovao je sopstveni operativni sistem GOS, ali je radio i na MS DOS-u. Koštao je oko 5000 dolara sa sve štampačem. Iako je bio veoma atraktivan, vrlo brzo je izgubio bitku sa konkurencijom koja je tih godina bila veoma jaka, pa je firma propala.

Pročitajte i:  Epson osvojio EISA nagradu za najbolji projektor

Pored navedenih modela vredi pomenuti i još neke pionire kao što su: Acorn, Commodore LCD, HP 110, Epson HX20 … koji su u velikoj meri doprineli da laptop računari postanu ovakvi kakvi su danas.

Izvor: www.oldcomputers.com , Wikipedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,