BIZIT 2022

Količina spama u februaru porasla za 13%

Podaci kompanije Kaspersky Lab pokazuju da je količina spama u e-mail soabraćaju u februaru porasla je za skoro 13 odsto i iznosila je 71 odsto za mesec dana, što je više od proseka u januaru ili u poslednja tri meseca 2012. godine.

kasperskyItalija je zemlja koja je bila najšesća meta zlonamerne elektronske pošte u februaru. Od ukupnog broja poruka, učešće onih koje su zaražene nekim virusom a detektovane od antivirusnih programa, porastao je na 14,4 odsto, a Italija je, posle dužeg vremena, potisnula Sjedninjene Američke Države na drugo mesto.

Lažne notifikacije iz različitih finasnijskih kompanija i dalje su jedna od najpopularnijih alatki za distribuiranje virusa putem pošte.

Jedna od najpopularnijih kompanija u čije se ime prevaranti najčešće predstavljaju je Google. U februaru, poslali su veliku količinu pošte koja sadrži ime kompanije Google, obaveštavajući korisnike da je njihova radna biografija (CV) uzeta u obzir. Primalac pošte bio je ohrabren da otvori datoteku u prilogu kako bi proverio da li je njegova biografija ispravna. Prilog je zapravo bio zip dokument, koji je sadržao virus progamiran da krade lozinke i druge poverljive podatke iz kompjutera korisnika.

Pročitajte i:  YouTube: Kako se brišu spam komentari

Desile su se velike promene i u geografskoj raspodeli spama. U februaru, Južna Koreja bila je glavni izvor spama koji je slat korisnicima u Evropi. Kina, koja je prethodnog meseca bila lider u spamu (3 odsto), pala je na šesto mesto u februaru.

Kompletna verzija izveštaja kompanije Kaspersky Lab o spamu za februar 2013. dostupna je na securelist.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,