Koliko je bezbedan vaš multifunkcionalni štampač?

Veći i jači modeli MFP uređaja pored obimnih mogućnosti koje imaju, takođe imaju i dobranu težinu pa ih nije lako odneti. Tako možemo smatrati da je MFP prilično siguran i da neće tek tako nestati iz kancelarije. Naravno, šala ide na odštampanu stranu, jer se pitanje bezbednosti odnosi na nešto drugo. U GDPR eri u kojoj se nalazimo, kada je neophodno voditi računa o privatnosti podataka, sasvim je logično da se i na MFP uređaje mora obratiti pažnja.

PCPress.rs Image

Proizvođači štampača uglavnom obezbeđuju sve neophodne alate za ostvarivanje bezbednosti koje su u skladu sa GPDR regulativama, a to je slučaj i sa OKI modelima. Jedna od prvih stvari koju treba rešiti je otvoren pristup kontrolnom ekranu na MFP-u. Skroz otvoren pristup je korisno izbeći, tako što će se postaviti podešavanja za različite tipove korisnika, odnosno nivo pristupa funkcijama koje ti korisnici imaju. Podešavanja pristupa se takođe mogu odnositi na podatke koji se nalaze na hard disku MFP uređaja, a OKI nudi automatsku 128-bitnu ili 256-bitnu enkripciju svih podataka koji se tu nalaze. Upotrebom Sendys Explorer i Output Manager softvera, svi fajlovi koji se obrađuju se mogu preusmeriti na neko drugo centralno server mesto i tada se ni jedan fajl ne nalazi u lokalnom hard disku MFP-a. Naravno, ovde na scenu stupa sama bezbednost lokalne mreže, ali je to već neko drugo pitanje. Bitno je da MFP uređaj podržava IP filtriranje i adekvatne bezbednosne protokole kao što su IEEE802, IPSec i SSL.

Ukoliko treba štampati neke veoma privatne informacije, na raspolaganju je „Private Print“ mod, koji predstavlja neku vrstu odložene štampe. U tom slučaju papir ne izlazi iz štampača dok se korisnik ne identifikuje na uređaju. Ipak, i pored svih bezbednosnih funkcija, najveću razliku prave sami korisnici. Po istraživanjima sprovedenih kada je u pitanju bezbednost podataka u procesu štampe, najčešći razlog za gubitak podataka ili neovlašćeni pristup nekim informacijama je prosto zaboravljanje odštampanih strana u izlaznoj fioci MFP-a. Slično se događa i sa skeniranim materijalom koji je nakon obavljenog posla i smeštanja u enkriptovani PDF zaboravljen u uređaju.  Tako sav trud oko poštovanja GDPR standarda proizvođača štampača i organizacijama gde se oni koriste mora biti dopunjen adekvatnom svešću samih korisnika o bezbednosti podataka koji su im bitni.

Korisna adresa: Original grupa

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,