BIZIT 2022

Koliko koštaju komponente Apple iPhone XS Max?

Cena Apple iPhone XS Max se kreće od 1.099 dolara za osnovnu varijantu, preko 1.249 dolara za varijantu sa 256 GB skladišnog prostora, te do 1.449 dolara za onu sa 512 GB skladišnog prostora.  Prema TechInsights, cena komponenti za jedan od ovih uređaja je 443 dolara, što je oko 50 dolara više nego za iPhone X prošle godine.

PCPress.rs Image

Na grafiku se vidi da je OLED panel najskuplja komponenta već drugu godinu zaredom. Proizvodi ga korejski konkurent Samsung i tu se može samo nagađati koliko Samsung zarađuje od Apple-a na ovoj komponenti. Cena ekrana je porasla za 5%, ekran je sada veći, s obzirom da je prošlogodišnji ekran sa izrezom imao 5,8 inča, a na XS Max je 6,3 inča.

Druga najskuplja koponenta je procesor/modem kojem je cena ove godine porasla sa 66 dolara na iPhone X-u, na 72 dolara koliko je na iPhone XS Max, što je povećanje od 10%. Kada se pogleda na grafik, vidi se da su sve cene za Apple komponente porasle u 2018. godini.

Pročitajte i:  Nova potencijalna saradnja kompanija Apple i Starlink

TechsInsight je objasnio da ukupna cena od 443 dolara je cena samih komponenti, i u nju nisu uključeni drugi troškovi kao što su R&D, softver, logistika, a i marketing koji navodi ogroman broj ljudi da potroše preko 1000 dolara za pametni telefon.

Neke od cena u grafiku su načinjene na osnovu pretpostavki jer još uvek nisu dostupni tačni podaci. Ova slika ne prikazuje pravu cenu pametnog telefona, ali ipak nas navodi da se zapitamo.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,