TrendMicro

Koliko su bezbedni budući načini plaćanja?

Pitanja kao: U kom smeru ide digitalizacija i šta nam donose novi načini plaćanja? Da li se mobilnim plaćanjem i korišćenjem NFC tehnologije može smanjiti broj zloupotreba? i slična bila su glavne teme na jedanaestom Evropskom forumu o prevarnim radnjama (Europe Fraud Sharing Group – EFSG), koji je organizovala kompanija Chip Card pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije. Forum je održan je 9. juna u Hotelu Crowne Plaza, otvorili su ga Vesna Džudović, CEO u kompaniji Chip Card i Thomas Christensen jedan od osnivača EFSG foruma.

EFSG 1

Ovom prilikom u Beogradu se okupio veliki broj stručnjaka u oblasti platnih kartica i mobilnog plaćanja iz preko 20 evropskih zemalja: Srbije, Danske, Italije, Turske, Bugarske, Austrije, Letonije, Poljske, Mađarske, Nemačke, Češke, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Poljske i drugih zemalja.

Kada govorimo o platnim karticama slabih tačaka ima, kao što su na primer bankomati sa skimerima i skrivenim kamerama. Sa druge strane, oprezni korisnici mogu da ih na vreme uoče i zaštite se, na primer skrivanjem PIN-a koji unose ili podizanjem novca sa drugog bankomata. Koliko puta ste čuli da je nekom ukraden novčanik ili kopirana i zloupotrebljena platna kartica?

Mobilni uređaji su već odavno postali popularni. Uvek ih nosimo sa sobom, dnevno pogledamo po nekoliko stotina puta, a ako nije pored nas panično počinjemo da ga tražimo. Da li je to slučaj i sa novčanikom, platnim karticama ili kešom? U bliskoj budućnosti kad, krenemo od kuće ponećemo samo telefon, ne razmišljajući više o novčaniku.

Pored funkcionalnosti treba povesti računa i o bezbednosti ovakvog načina plaćanja. Upravo su to bile neke od tema EFSG skupa. Korišćenjem mobilnog telefona umesto platnih kartica kriminalci neće moći da nam ukradu platne kartice, kopiraju ih i zloupotrebe. Skimeri na bankomatima neće im biti od veliki pomoći, ali korisnik će i dalje morati da pamti PIN ili lozinku za otključavanje svog telefona. Ipak moći će sve to da kombinuje i sa biometrijom koja bi trebalo da mu ceo proces olakša i učini dodatno bezbednim.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,