BIZIT 2022

Komadi kosmičkog otpada kao zvezde padalice

Oko 170 miliona komada različitog otpada orbitira oko planete Zemlje, dok se oko 29 hiljada kreće velikim brzinama, a većinu čine delići koji su se u nekom trenutku odvojili od većih delova. Oko 670 hiljada komada je veće od jednog centimetra, što bi u budućnosti moglo da predstavlja potencijalnu opasnost za opremu u svemiru, te komunikaciju na Zemlji.

PCPress.rs Image

Holandski dizajn studio Roosegaarde odlučio je da se pozabavi ovim problemom kroz projekat Space Waste Lab, koji bi trebalo da podigne svest o problemu zagađivanja kosmosa. Komadi koji se velikim brzinama kreću kroz kosmos mogli bi da ugroze buduće generacije, a instalacija koja je nastala iz projekta – Shooting Stars – ima za cilj da ukaže na kreativna rešenja za taj problem.

Zamišljeno je da se kroz Shooting Stars projekat komadi otpada vrate na Zemlju, te sagore prilikom ulaska u atmosferu, što bi pružilo i vizuelno iskustvo, a poput onog koje nude zvezde padalice. Tako kreatori projekta tvrde da će pored zagađenosti fokusirati i na druge probleme, poput onog koji ukazuje na to da se iz budžeta Holandije za vatromet svake godine izdvoji oko 70 miliona evra, što je suma koja bi mogla da se preusmeri na druge potrebe – recimo, da vatromet zamene veštačke zvezde padalice.

PCPress.rs Image

Eksperti su Roosegaarde projekat prepoznali kao „previše maštovit“, što nije nužno nedostatak, ali se neka druga rešenja ipak shvataju ozbiljnije. Mnoge kompanije koje se bave kosmičkom tehnologijom planiraju da u kosmos lansiraju još više objekata, uključujući i sisteme koje će činiti na hiljade satelita, pa je veoma važno da se otpad koji kruži oko Zemlje prethodno ukloni, tako da je svako rešenje dobrodošlo. Za sada se uglavnom prate kretanja većih komada, ali neke firme, poput startup kompanije Astroscale, planiraju lansiranje satelita čiji bi zadatak bio upravo uklanjanje ovog otpada.

Izvor: Wallpaper

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: