ePlaneta

Komentar: Od Internet cenzure do panike u medijima

Prošla su tri meseca od pojave koronavirusa u Kini, a sam virus se pojavio i kod nas. Iz Italije se proširio na Hrvatsku, pa na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku, da bi se naposletku pojavio i u Srbiji. Kako ostati normalan u medijskom ludilu nastalom oko koronavirusa?

PCPress.rs Image

Nemojte misliti da je stvar naivna. Nijedan virus koji se ovako brzo širi ne treba uzeti olako, koliko god se činilo da je bolest slična gripu, ipak se mnogo teže tretira, inkubacija mnogo duže traje i karantin je obavezan. Već ste svi sigurno pročitali uputstva kako se zaštiti, ali je teško znati da li ste i kada u prisustvu osobe koja je boravila na problematičnim teritorijama zahvaćenim virusom. Hirurške maske slabo pomažu, pogotovo zdravim osobama, jer otežavaju disanje, a svojstva gube čim se malo ovlaže. Oni koji imaju problematične simptome mogu maskom zaštititi druge oko sebe. Važno je pratiti situaciju u medijima (ne tabloidima), izbegavati masovna okupljanja i voditi više računa o ličnoj higijeni.

Stvar je ozbiljna, ali ne preterujmo

Mediji znaju da naprave paniku različitim naslovima o smrtima i padanju po ulici. Sve dok nismo u žarištu zaraze, dakle daleko smo od Vuhana, nema potrebe da dižemo paniku. U Kini trenutno vlada cenzura spominjanja ovog virusa u grupnim chat‑ovima i na društvenim mrežama, što s jedne strane, može sprečiti dodatno širenje panike, ali je loše po širenje relevantnih informacija i slobodu govora, posebno u ovakvim vanrednim situacijama. U želji da pomognu, mnogi mogu da prošire i pogrešne informacije o tome kako je ovaj virus ništa, da je smrtnost manja od godišnje smrtnosti gripa (a nije) i slično. Vodite računa koga pratite online i na kojim izvorima informacijama se ta osoba informiše.

Važno je pratiti situaciju u medijima (ne tabloidima), izbegavati masovna okupljanja i voditi više računa o ličnoj higijeni

Neki stručnjaci navode da će ovaj virus biti naša svakodnevica, da će se proširiti na skoro celu populaciju, poput gripa, da ćemo jednostavno naučiti da živimo s njim i da će mnogi preboleti i bez ikakvih simptoma. Zasad ne treba paničiti, ali ni biti previše ležeran u smislu „ma to je kao grip, ništa strašno“. Grip se leči u kući, korona virus ne!

Pročitajte i:  Gizmodrom: Hi-tech oprema za putovanja

PCPress.rs Image

Gde se informisati?

Osim domaćih medija u kojima treba malo (više) kopati kako biste došli do relevantnih informacija, možete se informisati na inostranim Web stranicama, poput britanskih i američkih medija i na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, kao i na kineskim stranicama koje se bave prevencijom ove bolesti.

U želji da pomognu, mnogi mogu da prošire i pogrešne informacije

Svakako ne budite neodgovorni – ako imate simptome slične gripu, ne kašljite ljudima u facu, već se odmah telefonom javite nadležnoj zdravstvenoj službi. Možda niste bili u kontaktu s osobama iz Kine, Italije, Hrvatske i drugih zahvaćenih zemalja, ali to nikada ne možete sa sigurnošću znati, posebno ako se dosta krećete po masovnim okupljanjima. Srećno i… samo bez panike!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,