Top50 Glas publike

Kompanije počinju da odbacuju WiFi u korist 5G mreže

Bez obzira na to koliko nam je promenio živote, WiFi može da nas nervira zbog toga što je često nedosledan i nepouzdan, čak i kod korisnika sa malim kućama. Može da izazove još veću glavobolju za kompanije kojima je potrebna pouzdana mreža za uređaje, naročito na većem području. Prema tome, neke kompanije gledaju da implementiraju novije načine umrežavanja opreme i zaposlenih, a to je u ovom slučaju 5G.

PCPress.rs Image

Mobilni internet je već brži od WiFi-a u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, a prelazak na 5G će osigurati još brže povezivanje. Niska latencija, fleksibilnost, dobra sigurnost i funkcije određivanja prioritetnih podataka takođe su pomogli da 5G postane atraktivan predlog. Prema MIT Technology Review-u, Audi je među onima koji razmišljaju o privatnim mrežama i ovog leta je započeo testiranje 5G mreže za svoje robote. Ako to uspe, Audi bi mogao da iskoristiti 5G kako bi u potpunosti zamenio svoju WiFi mrežu.

BMW, Daimler i Volkswagen takođe su zainteresovani za 5G, kao i komunalne i brodske luke, zajedno sa proizvodnim, naftnim, gasnim i hemijskim kompanijama. Nemačke kompanije su posebno zainteresovane, prema izveštaju, jer očekuju da će im pomoći da ostanu na čelu napredne proizvodnje kao deo nacionalne inicijative pod dobro poznatim nazivom Industrie 4.0.

Pročitajte i:  Novi Volkswagen pokriven QR kodovima

Privatne 5G mreže će verovatno pokazati dobrobit proizvođačima opreme i kompanijama koje pomažu u upravljanju takvih mreža. Jedna istraživačka kompanija procenjuje da će tržište generisati 356 milijardi dolara za deset godina. Posebno u bliskoj budućnosti, troškovi mogu da budu ograničavajući faktor za manje kompanije koje su zainteresovane za 5G, a čak se i veće kompanije mogu suočiti sa preprekama u dobijanju spektra bežičnog pristupa koji im je potreban kako bi upravljale svojim mrežama. Međutim, kada kompanije dobiju svoju opremu i pristup spektru, moći će da izgrade svoje mreže čak i ako im mobilni operateri nisu omogućili 5G za njihove poslovne sajtove.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,