Top50 Glas publike

Kompanije sa lošom cyber bezbednošću čekaju kazne

Bliži se kraj kompanijama koje ignorišu opasnosti koje vrebaju na internetu. Sada će neodgovorne firme biti surovo kažnjene od strane države ukoliko ne podignu nivo sajber sigurnosti.

PCPress.rs Image
Najveća opasnost po bezbednost kompanije dolazi sa interneta. Hakerski upadi su postali standard kada je špijunaža, ali sajber krađa u pitanju, što je dovelo do povećane brige o sigurnosti. Kako i dalje postoje firme koje olako shvataju ove opasnosti, britanska vlada je odlučila da ih obaveže da brinu o sebi.

Ovo se pre svega odnosi na kompanije od kojih zavisi funkcionisanje države. Strateški je važno da se podigne bezbednost firmi koje se bave energentima, vodom, transportom, zdravljem kako bi država normalno funkcionisala.

Podizanje online sigurnosti kompanija

Regulatorna tela će imati mogućnost da izvrše inspekciju bezbednosti, a ukoliko naiđu na propuste kazna može da ide i do 19 miliona evra. Kazna je naravno poslednji korak, jer državi nije cilj da uzima novac nego da natera kompanije da implementiraju bezbednosne mere koje će štiti sistem.

Pročitajte i:  Kineski hakeri ukrali milione za pomoć COVID-u

Ideja je da se najvažniji servisi i infrastruktura zaštite od potencijalnih terorističkih ili kriminalnih napada koji mogu da poremete čitavu državu. Kompanije koje rade u sektorima koje su od ključne važnosti za državu moraće da postupe po uputstvima inače će imati problem sa državom, a to niko ne želi.

Nova pravila stupaju na snagu 10. maja a odnose se, između ostalog, i na napade malverom poput WannaCry koji je bio krivac za napad na državne zdravstvene institucije prošle godine. Da se ne bi ponovio ovaj slučaj, vlada se nada da će nove mere sprečiti naredne napade hakera.

Izbvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,