Komplet za videofile

Od snimanja, preko montaže, do prikazivanja na najbližem belom zidu… Kamkorder Sony PJ780VE nudi sve što video‑entuzijasta može da poželi, i to u istom kućištu.

SonyOvogodišnja Handycam serija potvrđuje dugogodišnji primat kompanije Sony u segmentu kamkordera, a sastoji se od dve serije s prefiksima CX i PJ. PJ je karakteristična po tome što je u ekran integrisan i mali projektor, pa upravo snimljen zanimljiv video možete odmah da pogledate s prijateljima na najbližoj beloj površini.

Zanimljivo je da serija PJ ima više modela od CX serije (4 : 3), što govori o tome da se koncept s ugrađenim projektorom dopao kupcima – odmah možete da pogledate veliku sliku, čak i ako ste na moru ili planini. Projektor nije svemoguć, mada Sony navodi podatak da možete gledati sliku dijagonale do 100 inča (250 cm). Radi se o LED projektoru od 35 ANSI lumena, pa je dijagonala od 80‑100 cm realniji podatak, ako ne želite da gledate „ispranu“ sliku.

Snimanje za uzor

Kod kamkordera će vas najpre zanimati snimanje, a Sony je uveo nekoliko noviteta koji će vam olakšati život. AVCHD je zgodan format, ali MP4 će biti daleko upotrebljiviji ako želite odmah da gledate ili manipulišete materijalom, jer ga podržava mnogo veći broj uređaja i aplikacija. Izbor formata počinje fenomenalnim FullHD @ 50p zapisom iz koga možete izvući sjajne snimke brzih akcija, a da oštrina i saturacija ostanu na vrhunskom nivou. Ako ste filmofil, volećete i pravi 24p format.

Čak i u tom formatu, u ugrađenih 32 GB memorije može da stane preko 2,5 sati materijala, a kamkorder ima i slot za SD karticu, pri čemu raspoloživi modovi direktno zavise od brzine te kartice – nećete moći da snimate ozbiljnim brzinama ako kartica nije bar klase 10.

Objektiv je čuveni Carl Zeiss Vario‑Sonnar sa 10x zumom koji obuhvata 38 – 380 mm (35 mm lajka ekvivalent), ali je već ugrađen širokougaoni konverter koji se aktivira se u meniju i smanjuje početnu vrednost na 26 mm, kojima ćete dobiti znatno šire vidno polje. Senzor je Exmor R, s 24,1 megapiksela, što omogućava i snimanje odličnih fotografija, čak i uz paralelno beleženje video‑zapisa na karticu. Dodatna korist od ovolike rezolucije je proširenje oblasti zuma na efektivnih 17x: dodatni potencijal od 7x dobija se odgovarajućim „izrezom“ 24,1 Mp senzora, a ne digitalnim zumiranjem niže rezolucije.

Ne treba zaobići ni sjajni night‑shot kojim ćete snimiti daleko više od onoga što vidite. Na kraju, tu je i vrlo efikasna stabilizacija Balanced Optical SteadyShot u kojoj i objektiv i senzor praktično „plivaju“ unutar kućišta i tako pružaju stabilizaciju za koju Sony tvrdi da je do 13x efikasnija od obične. Nemamo ideju kako bismo to merenjem potvrdili, ali pri snimanju iz ruke i u vrlo truckavim uslovima, sistem pokazuje odlične rezultate.

Uz mnogo pameti

Iako se često žalim na „prepametne“ uređaje, Sony me je zadivio iAuto sistemom uz koji možete da zaboravite na mogućnost potpune manuelne kontrole snimanja. Samo uperite kameru i ona će se automatski prebaciti u landscape režim ako prepozna lepe predele, ili će aktivirati macro mod kad detektuje da ste se suviše približili objektu. Između toga, gotovo nepogrešivo prepoznaje baš najzanimljivije lice koje snimate, čak i ako se ono nije u sredini kadra ili je u grupi osoba koje snimate. Fascinantno je: Sony automatski prilagođava svetlosni i tonski balans i fokusira baš na ono što biste i sami odredili kao centar pažnje.

Zvuk je gotovo jednako dobar kao slika, a na raspolaganju je stereo zoom mikrofon ili pravi 5.1 Dolby Digital mikrofon koji daje odlične rezultate. Ako ste ipak za eksterni mikrofon ili bubicu kod govornika, priključak je tu. Uz sliku i zvuk, možete da vežete i geolocation podatke. Ako to ne želite, jednostavno isključite ugrađeni GPS. WiFi adapter omogućava da odmah podelite video‑zapis (snima se i MP4). Taj adapter se, kao i 5.1 mikrofon, montira u ležište za dodatni blic/reflektor, pa je to ležište dobilo naziv univerzalni interfejs. U isto ležište staje ADP‑MAC – adapter na koji možete priključiti dodatnu opremu za starije Handycam modele.

Set priključaka je standardan: USB za povezivanje s računarom i HDMI za povezivanje s televizorom, što je ujedno i univerzalni konektor za veze raznog tipa, recimo uz kompozitni ili komponentni konverter, za one koji to još koriste.

Za izabrane i manje izabrane

PJ780VE nije jeftin, pa ako ne spadate u one koji baš vole da snimaju video i snimaju ga često, razmislite i o jeftinijim CX i PJ modelima. Ako vam se dopada ideja o ugrađenom projektoru, odaberite PJ seriju, znajući da čak i najslabiji modeli u obe ovogodišnje serije omogućavaju snimanje u 50p režima. Doduše, nemaju svi modeli ugrađenu memoriju, a kartica koju morate da kupite zahteva transfer snimanja od 28 Mb/s za ovakav snimak. Naravno, na raspolaganju su i manje zahtevni režimi snimanja. Sve u svemu, za one koji ne žele kompromise PJ780VE je model u koji su ugrađene vrhunske komponente, ali i usklađene tako da će vam pružiti maksimalan užitak snimanja, obrade, gledanja i deljenja snimljenog materijala.

Model Sony PJ780VE
Senzor slike Exmor R CMOS, 24,1 Mp
Video-rezolucije (SD, HD, full HD, iFrame) SD (720×576@50i), Full HD (1080@50p, 25p, 24p)
Medij za snimanje 32 GB + MicroSD/MemoryStick
Objektiv i zum Carl Zeiss® Vario-Sonnar T 10x, 17x, 120x
LCD ekran (rezolucija, touch kontrole) 230.000 pix, 3,5″ + LED projektor 640×360 pix, 35 ANSI lumena
Priključci (USB, HDMI) USB, HDMI, WiFi opcija
Baterija InfoLITHIUM 980 mAh
Dimenzije i masa 138×85×74 mm, 575 g
Cena 159.990 dinara
Kontakt www.sony.rs

 Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#202)

Facebook komentari:

Tagovi: