Konačno je zarikao Mac OS X Lion

PCPress.rs ImageKao što je obećao, Apple je u sredu, dvadesetog jula, pustio operativni sistem Mac OS X Lion iz kaveza. Verzija 10.7 operativnog sistema ima više od dvesta pedeset novina, ali instalacioni disk nije među njima: dostupan je za trideset dolara samo kao daunloud od 3,49GB.

Daunloud Mac OS X, dostupan u Mac App Store-u, namenjen je Apple-ovim novim kompjuterima zasnovanim na Lion-u: MacBook Air i Mac Mini. Ti novi modeli imaju najmodernije Intelove Sandy Bridge procesore i veoma brze Thunderbolt portove za prenos podataka, ali nijedan nema DVD drajv za novu nadogradnju operativnog sistema.

Jedna novina je čitav spektar multitouch pokreta koji omogućava korisnicama da prstima kontrolišu sadržaje na monitoru. Mnogi korisnici obavljaju više poslova istovremeno na kompjuteru, a Apple im je izašao u susret aplikacijom Misssion Control, koja omogućava pregled svih pokrenutih programa. A Launchpad omogućava brz pristup i otvaranje aplikacija smeštenih u operativnom sistemu.

Opcija Versions automatski čuva ono što je urađeno i omogućava korisnicima da se vrate različitim verzijama istog fajla. Nova opcija Resume vraća korisnike tamo gde su bili pre nego što je Mac ugašen ili restartovan, kao što neki internet pretraživači prilikom pokretanja ponovo otvaraju prozore koji su poslednji pregledani. Mac OS X Lion je takođe prva verzija Apple-ovog operativnog sistema s fabrički instaliranim Mac App Store-om.
Izvor: CNET News

Facebook komentari: