TrendMicro

Kontrola vozila kao u igrama

Praktično sve velike automobilske kompanije razvijaju sopstvene načine autonomne vožnje. Ali šta uraditi kada je potrebno brzo preuzeti kontrolu nad vozilom? Ford je patentirao dva načina preuzimanja kontrole koja koriste mobilne telefone ili tablete, odnosno bilo koji uređaj koji poseduje ekran osetljiv na dodir.

PCPress.rs Image

Ideja na kojoj se zasniva njihova kontrola vozila je upotreba mobilnih uređaja kao u igrama. Prvi način upotrebljava „tilt-to-steer“ mehaniku. Rotiranjem uređaja na jednu ili drugu stranu, očitavaju se podaci sa njegovog akcelerometra i žiroskopa i šalju se vozilu, koje u skladu s tim okreće volan. Drugi način je da se na ekranu postavi slika volana, a onda bi se pomeranjem prsta vršilo okretanje volana.

U oba slučaja korisnik ne bi imao punu kontrolu nad vozilom. Autonomni sistem za vožnju bi i dalje kontrolisao brzinu i kočnice, dok bi putnik imao mogućnost samo da upravlja volanom, čak iako sedi na zadnjem ili suvozačevom sedištu. Ideja koja stoji iza ovoga je da bi putnik mogao da forsira prebacivanje u drugu traku, ili da usmeri vozilo na put koji možda nije obeležen u navigacijskoj mapi. Naravno, preuzimanje kontrole bi se obavilo tek nakon što vozilo u realnom vremenu obavi niz sigurnosnih provera. Takođe, kontrola u realnom vremenu bi se obavljala i nakon svake zadate komande, kako se ne bi desilo da vozilo kao u igrama krivuda po putu ili udari u neku prepreku na putu.

Pročitajte i:  Ford dodaje promenu trake u svoj auto pilot

To što je Ford patentirao ovaj način vožnje, ne znači da će on automatski biti definisan u roadmapu ovog proizvođača. U pitanju je samo ideja na kojoj još uvek mora da se radi, ali predstavlja interesantan način potencijalnog preuzimanja kontrole nad samovozećim vozilom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,