Konvereks – inovacije u infrastrukturi uređaja za neprekidno napajanje

Mnogobrojne promene na tržištu, kao što su porast količine informacija koje se skladište i koriste, razvoj Edge computing‑a, rast IoT i potreba da se nadgleda i upravlja sve većim brojem uređaja i podataka, kao i promene koje se tiču zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine i poverljivosti podataka, dovele su kako do promena u infrastrukturi čitavog data centra, tako i do promena u infrastrukturi uređaja za neprekidno napajanje.

PCPress.rs Image

Tržišni trendovi

U Evropi se poslednjih godina uočavaju se neke značajne promene u infrastrukturi trofaznih UPS uređaja. To su:

 1. Modularna infrastruktura ‑ glavne komponente sistema prave se kao moduli. Prednosti modularne arhitekture su: potpuni prilaz s prednje strane radi lakšeg i bržeg povezivanja UPS uređaja, moduli su fabrički testirani, lakši i sigurniji servis UPS‑a, kraće vreme popravke, interna redundantnost (kada jedan modul ima kvar ili prestane s radom, uređaj nastavlja rad s drugim modulom) i lako skladištenje modula na kritičnim lokacijama.
 2. Kompaktan dizajn, tehnologija s velikim skladišnim kapacitetom ili kapacitetom prenosa podataka i prilaz s prednje strane zauzimaju znatno manje prostora nego ranije. Velike uštede na prostoru ostavljaju više mesta za drugu opremu.

  PCPress.rs Image

 3. Hibridna tehnologija s najnovijom, četvrtom generacijom IGBT tranzistora omogućava efikasnost do 97 odsto u double conversion radu, čak i pri nižem naponu. Takođe, ova tehnologija smanjuje gubitke konverzije (switching‑a) za 50 odsto, tako da se manje toplote generiše preko invertora pa je manje i hlađenje UPS uređaja. Sve to utiče na znatno smanjenje potrošnje električne energije, kao i na duži životni vek uređaja.
 4. Razvoj ECOnversion technology predstavlja idealan spoj ECO & double conversion načina rada UPS uređaja i obezbeđuje efikasnost do čak 99 odsto. Glavne prednosti su: smanjenje potrošnje električne energije UPS uređaja za 60‑70 odsto, odlična zaštita od izobličenja ulazne mreže s nula sekundi prebacivanja na baterijski rad, konstantno punjenje baterija, popravka ulaznog faktora snage i kompenzacija viših harmonika.

  PCPress.rs Image

 5. Upotreba litijum‑jonskih baterija umesto olovnih. Litijum‑jonske baterije su 60‑70 odsto lakše od olovnih, manjih su dimenzija za 40‑60 odsto, imaju 10 puta više ciklusa punjenja i pražnjenja, brže je vreme punjenja i očekivani životni vek im je dva do tri puta duži od olovnih.
 6. Softversko praćenje rada bilo gde i bilo kada – softver omogućava da se rad UPS uređaja nadgleda čak i sa udaljenih lokacija. Na osnovu raznih parametara sredine, kao i informacija o starosti uređaja, njegovih komponenti i baterija, ocenjuje se opšte stanje UPS uređaja. Na osnovu prikupljenih informacija, korisnik bi trebalo da planira dalje aktivnosti za poboljšanje performansi sistema.

Trendovi kod DC napajanja

 1. Rectiverters

Što se tiče jednosmernog napajanja, poslednjih godina razvijena je nova tehnologija, koja znatno štedi prostor u kabinetu. Sada su razvijena jednosmerna (ispravljači) i naizmenična napajanja (rectiverter‑i), koja su 3‑u‑1 proizvod. Nova jednosmerna naizmenična napajanja spajaju tri uređaja – ispravljač, invertor i by‑pass u jedan proizvod – rectiverter. Sistem obezbeđuje off grid upotrebu zajedno sa solarnim i vetro pretvaračima.

PCPress.rs Image

 1. Solarni pretvarači i pretvarači za vetroparkove. Postoje dve vrste ovakvih pretvarača:

  a) Hibridni sistem, koji se napaja solarnim panelima pored agregata i/ili strujne mreže. Jedan deo energije dovodi se iz PV panela, a ostatak se dobija iz agregata ili gradske mreže.
  b) Sistem za off grid lokacije ‑ ispravljači sa 96,5 odsto efikasnosti obezbeđuju gotovo potpuno iskorišćenje energije koju proizvedu PV paneli i vetrogeneratori.

Kompanija Konvereks doo Beograd posluje od 2000. godine i bavi se uređajima za neprekidno napajanje. Nudi kompletnu uslugu – od projektovanja, preko isporuke, montaže i puštanja u rad, do održavanja i servisiranja opreme originalnim rezervnim delovima. Ovlašćeni je servisni centar svih proizvođača koje zastupa. Ukoliko budete imali potrebe za proizvodima i/ili uslugama iz našeg asortimana, oni stojena raspolaganju.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: konvereks.rs

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Pandemijski CRM sumnje

Tagovi: , , , , , ,