BIZIT 23

Konvereks: Mikro – data centri kompletno rešenje

Glavni problemi s kojima se suočavaju kompanije koje žele da čuvaju podatke unutar firme, a ne na cloud-u, jesu nedostatak prostora za server-salu, odnosno data centar, manjak IT kadra na lokaciji, više lokacija koje bi trebalo kontrolisati i nedostatak vremena za istraživanje i pronalaženje odgovarajućeg rešenja.

PCPress.rs Image

Rešenje za sve ove probleme je mikro – data centar. To je all-in-one rešenje koje uključuje svu opremu za sigurno skladištenje, obradu i umrežavanje podataka. Nalazi se u sopstvenom kućištu, koje može biti zvučno izolovano. Osnovne komponente mikro – data centra čine:

Rek orman – predstavlja osnovu sistema, jer se u njega smešta i u njemu čuva IT oprema. Vrlo je bitno da se dobro dizajnira kako bi se obezbedili: dostupnost podataka 24 × 7 × 365, pravilan raspored opreme i kablova, efikasno hlađenje i fizička sigurnost opreme.

UPS uređaj – štiti opremu u slučaju nestanka struje ili varijacije napona. Uvek se preporučuje nabavka UPS uređaja za IT opremu, bez obzira na to da li postoji agregatsko napajanje. U mikro – data centre ugrađuju se line interactive ili online UPS uređaji, u zavisnosti od konfiguracije opreme. Ukoliko su bitne potpuna pouzdanost i neprekidnost u radu, stavljaju se dva UPS uređaja u redundantni rad.

Pročitajte i:  Održana Super Admin Days Kraljevo 2023 manifestacija

Aktivno ili pasivno hlađenje – omogućava da IT oprema ne prestane s radom zbog pregrevanja. Pasivno hlađenje čine ventilatori koji se nalaze na vratima rek ormana i izbacuju topli vazduh izvan ormana. Aktivni sistem hlađenja je potreban u slučaju veće gustine IT opreme i čine ga klima-uređaji, mini-split sistemi ili čileri. Većina mikro – data centara koristi samo pasivni sistem hlađenja.

Sigurnosna oprema – uključuje kameru koja detektuje pokrete, brave za kontrolu pristupa i senzore za praćenje parametara okruženja, kao što su temperatura, vlažnost vazduha, detekcija dima i prisustvo vode.

Oprema za nadzor – obuhvata praćenje rada UPS uređaja preko integrisane menadžment kartice i praćenje parametara okruženja preko senzora. Takođe, mikro – data centri mogu da se prate i preko softvera EcoStruxure, koji je veoma pogodan kada nema stručnog IT kadra na lokaciji ili kada postoji više udaljenih lokacija.

PCPress.rs Image

Glavne prednosti mikro – data centra

  1. Unapred konfigurisano rešenje koje se testira u fabrici – rešenje se dizajnira u specijalnom softveru, gde se, pored opreme, definiše i sav materijal koji je potreban da se oprema montira. Kompletno rešenje se testira u fabrici, tako da korisnik može biti potpuno siguran u funkcionalnost mikro – data centra.
  2. Uključuje neophodnu infrastrukturu za održavanje IT pouzdanosti – mikro – data centar uključuje svu potrebnu infrastrukturu za napajanje, hlađenje, bezbednost i nadgledanje IT opreme.
  3. Smanjuje troškove montaže i održavanja i skraćuje vreme nabavke – prema World Wide Technology, globalnom pružaocu IT usluga, mogućnost da se unapred konfiguriše oprema smanjuje troškove servisera na terenu za 25% do 40%, povećava brzinu naručivanja za 20% i smanjuje troškove održavanja za 7%.
  4. Omogućava potpuni nadzor opreme bilo kada i s bilo koje lokacije – preko menadžment kartice, senzora i EcoStruxure softvera dobijaju se podaci o stanju opreme. Takođe, dobijaju se preporuke za preventivno i korektivno održavanje opreme.
Pročitajte i:  Održana Super Admin Days Kraljevo 2023 manifestacija

Autor: Nataša Kovačević, Konvereks

Korisna adresa: konvereks.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,