Zebra

Kopiranje tvitova kao kršenje autorskih prava

Okružni sud u Njujorku doneo je odluku da bi kopiranje nečijeg tvita (embedding), te prenošenje u okviru neke web-stranice, u budućnosti moglo da predstavlja kršenje autorskih prava, a ta odluka bi mogla da ima ogroman uticaj kako na društvene mreže, tako i na medije.

Tvitovi čije je kopiranje dovelo da ovakvih reakcija pojavili su se u nekoliko medija, te sadržali autorske fotografije na kojima je ragbista Tom Brejdi, te se došlo do zaključka da se radi o kršenju autorskih prava, iako se fotografije nisu našle direktno na sajtu. Tako bi ova presuda mogla da utiče na kopiranje različitih Twitter sadržaja u budućnosti, te takvu praksu, koja je postala uobičajena za mnoge medije, učini rizičnom.

Ovakva odluka temelji se i na ranijim sudskim procesima, poput onog Perfect 10 vs. Amazon iz 2007. godine, u okviru kojeg je donesena odluka da Google može da prikazuje autorske fotografije visoke rezolucije sve dok ih povlači sa nekog drugog web-sajta (hotlinking). Na osnovu te odluke utvrđen je takozvani „server test“, koji štiti web-sajtove koji prikazuju autorske sadržaje koji se čuvaju na serveru neke druge kompanije ili medija. „Server test“ je prepoznat kao temelj modernog interneta, koji pruža jasne granice kada je odgovornost u pitanju, te lišava odgovornosti one koji nisu domaćini nekog sadržaja, budući da nad njim nemaju kontrolu, kao što ni izdavač koji kopira neki tvit nema kontrolu nad izmenama koje bi u okviru njega mogle da se dogode.

Pročitajte i:  Google vraća ažuriranja aplikacija za iOS

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,