BIZIT 2022

Korak ispred pretnji

U ponudi bezbednosnih rešenja za narednu godinu kompanija ESET je prikazala važne adute. Šta popularni NOD32 Antivirus nudi u verziji 7.

01_NODNOD32 Antivirus je integrisani skup osnovnih bezbednosnih modula koji su uključeni i u ostale ESET‑ove proizvode, ali bez dodatnih funkcionalnosti. To ne znači da je ponuda siromašna – ono što ESET podrazumeva pod terminom „osnovno“ zapravo predstavlja skup svih bitnih opcija koje se oslanjaju na izuzetno brzo i veoma pouzdano jezgro. Antivirus i Antispyware segmenti su i u ovoj verziji „miljenici“ nezavisnih AV testova – na svim poznatim portalima zauzimaju visoka mesta kako u uspešnosti detekcije (i uklanjanja) digitalnih pretnji, tako i u brzini rada.

U korak s vremenom

Novi NOD32 unapređen je u segmentu odbrane od najaktuelnijih tipova i tehnika pretnji – PDF ranjivosti, sistema za iznudu (ransomware) i metoda višestruke slojevitosti napada Exploit Blocker tehnologijom. Primećujemo da ovaj dodatak, nije bitnije uticao na zauzeće memorije, pa će sve korisnike kojima je RAM kritičan resurs obradovati činjenica da rezidentni deo zauzima između 5 i 10 MB, dok prilikom aktivnog skeniranja zauzeće neće prelaziti 100 MB. Nakon prvog skeniranja, sistem će memorisati regularne fajlove, nakon ćega će svako naredno skeniranje biti bitno brže. Na brzinu i bezbednost će uticati i korišćenje Live Grid cloud servisa, u okviru koga se sistemom reputacije sumnjivi fajlovi lakše „razvrstavaju“ na regularne i one koji predstavlju potencijalno novu, prikrivenu pretnju.

Na spisku novih mogućnosti nalazi se i Advanced Memory Scanner, čija uloga je da spreči kompleksne (slojevite) napade u trenutku izvršavanja u memoriji, te da na taj način neutrališe ne samo poznate, već i buduće tehnike maskiranja i zaobilaženja AV sistema. U duhu modernog vremena tu je i link ka besplatnim ESET‑ovim aplikacijama čiji cilj je zaštita korisnika na dve najpopularnije društvene mreže, Facebook‑u i Twitter‑u, pa ako ste čest korisnik tih mreža, preporučujemo da i ove aplikacije isprobate. Za strastvene igrače omogućen je i Gaming režim koji će na punom ekranu sakriti eventualne bezbednosne notifikacije.

Osnovno AV jezgro koristi se i kao podrška sistema za proveru Web i e‑mail saobraćaja. Ipak, za punu zaštitu na Internetu preporučujemo napredniju verziju ESET Smart Security 7, koja je opremljena i firewall modulom. Ukoliko ipak odlučite da šansu date ponuđenim opcijama, na raspolaganju vam je i integracija AV rešenja u Microsoft e‑mail klijente, kao i podrška drugim rešenjima na nivou protokola. Za Web zaštitu zadužena je TreatSense tehnologija koja će sprečiti da maliciozni sadržaj sa Web strana bude aktiviran na računaru. Opcija AntiPhishing zaokružuje Web segment, iako je za one koji su često na meti „pecajućih poruka“ bolje da primene neko od specijalizovanih rešenja za tu namenu.

Fino podešavanje

Pregled Tools menija otkriva da među opcijama nema bitnijih novosti, ali su svi dobro poznati alati iz prethodne verzije i dalje na svom mestu: upravljanje log fajlovima, karantinom, aktivnim procesima… Za napredne korisnike obezbeđena je alatka SysInspector, uz pomoć koje je moguće kreirati trenutnu sliku sistema (stanje memorije, mreže, registry baze i slično), i naknadno analizirati primećeno neuobičajeno ponašanje. Više kreiranih slika moguće je uporediti i na taj način locirati eventualni problem ili novu vrstu pretnje.

Sve u svemu, nova verzija ESET‑ovog paketa predstavlja stabilno, pouzdano rešenje koje će sačuvati sistem i podatke od modernih parazita.

www.extreme.rs

Kristijan Lazić

(Objavljeno u časopisu PC#206)

Facebook komentari:
eFakture