N Central domination

Korak ka većoj bezbednosti ličnih podataka na državnim e-portalima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao vrlo pozitivne informacije o tome da Direkcija za elektronsku upravu preduzima mere radi veće bezbednosti komunikacije koju građani ostvaruju preko Portala E-uprave, te da je u okviru toga pribavljen novi SSL sertifikat koji se testira i koji će u dogledno vreme biti stavljen u funkciju.

zastavaPoverenik ovo ocenjuje kao dobru i relativno brzu reakciju na upozorenje koje je početkom novembra u pismima upućenim ministrima nadležnim za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za trgovinu, turizam i telekomunikacija, ukazujući da je prema rezultatima u svetu priznatog autoritativnog onlajn testa, poznatog provajdera informacione bezbednosti “Qualys SSL Labs” iz SAD, ocenjeni, zbog njihove “ranjivosti” (zastareli i slabi algoritmi i protokoli) najlošijom ocenom (F).

Poverenik stoji na stanovištu da je bezbednost ličnih podataka građana koji se distribuiraju u komunikaciji preko državnih E-portala pitanje od velikog značaja koje zaslužuje maksimalnu pažnju i kome se ni u kom slučaju ne sme olako pristupati. Zbog toga kontinuirano treba preduzimati sve potrebne mere da bi se razlozi za dileme i uznemirenje građana otklonili, a rizici za njihove lične podatke u elektronskoj komunikaciji sa organima vlasti sveli na što niži nivo. U tom kontekstu informacije o merama koje se preduzimaju u vezi sa većom bezbednošću komunikacije, posebno podataka o ličnosti koji se u postupcima preko Portala E-uprave distribuiraju su zaista dobro došle. Međutim, potrebno je imati u vidu da postoje i drugi veliki državni e-portali i da će postojati isti problem i kada su oni u pitanju.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  DuckDuckGo nudi sigurniji mejl servis
SBB

Tagovi: , ,