Top50 Glas publike

Koristite li Slicer?

Slicer je odličan alat koji pomaže prilikom filtriranja kolona u Excel tabelama. U starijim verzijama postojao je problem vizuelne identifikacije da li je neka kolona filtrirana – jezičak koji postoji uz svako ime kolone u redu filtera menjao je oblik u slučaju da je postavljena neka restrikcija po tom ključu. Međutim, ova oznaka nije bila dovoljno informativna: korisnik je znao da je postavljena restrikcija, ali nije video informaciju o tome šta je prikazano a šta je sakriveno.

ExcelSlicer1Slicer uskače u pomoć u verziji Excel 2013. Dodajte Slicer tako što ćete kliknuti na željeno polje, a nakon toga na ribbon Insert tab‑u pronađite Slicer, uključite sve kolone po kojima želite da filtrirate tabelu i potvrdite sa OK. Kada želimo da filtriramo korišćenjem Slicer‑a, potrebno je da kliknemo samo na određenu stavku po kojoj želimo da budu isfiltrirani i prikazani redovi.

Alternativno, možete da pritisnete Ctrl i odaberete više stavki. Treći način podešavanja jeste uz korišćenje tastera Shift kojim se biraju celi nizovi polja bez pojedinačnog uključivanja svakog od njih. Nakon što završimo pretragu, obično ćemo hteti da isključimo filtriranje i ponovo prikažemo sve redove tabele. Dovoljno je da kliknemo na Clear Filter taster u gornjem desnom uglu Slicer‑a, dok se brisanje filtriranja postiže kombinacijom Alt+C.

Pročitajte i:  Power Query: parametri

Slicer je zgodan jer vizuelno pomaže u pretragama, a njegov glavni nedostatak jeste to što zauzima uvek hronično deficitarni prostor na ekranu, pa je zgodno da ga uklonimo kada ga ne koristimo. Uklanjamo ga tako što desnim klikom na Slicer pozovemo kontekstni meni u kojem pronađemo stavku Remove.

(Objavljeno u časopisu PC#220)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,