Top50 Glas publike

Koronavirus i bioskopi na otvorenom

Klasičnih bioskopa na otvorenom je na svetu sve manje, ali se čini da doživljavaju renesansu u vreme koronavirusa, buduće da je u njima lakše održati fizičku distancu.

PCPress.rs Image

Veliki udarac

Takozvani drive-in bioskopi su, bar za građane Sjedinjenih Američkih Država, deo nostalgične prošlosti, pa čak i za mlađe generacije koje su ih videle samo u filmovima. Bili su vrlo popularni tokom šezdesetih godina prošlog veka, a posetiocima su dozvoljavali da u bioskopski prostor uđu u svojim automobilima. Pojava televizije uticala je na smanjenu popularnost bioskopa, a kasnije tehnologije su samo zadavale dodatne udarce, te su prevlast polako dobijali televizija u boji, video rekorder, a kasnije i internet.

Početkom 2020. preostali bioskopi dobili su još jedan udarac, a u obliku koronavirusa, budući da su sale zatvorene kako bi se sprečilo širenje virusa. Tako su odložene i brojne filmske premijere, što je pogubno za filmsku industriju. Upravo su zbog toga počeli da oživljavaju bioskopi na otvorenom, a u Sjedinjenim Američkim Državama ih trenutno ima oko 320, od kojih je otvoreno samo 25.

Pročitajte i:  Isporuke iPhone 14 odložene zbog korona virusa u Kini

Bioskopi na otvorenom su popularni i u drugim delovima sveta, pa se, na primer, u Južnoj Koreji i Nemačkoj publika već okuplja na ovakvim filmskim mestima. Vlasnici tvrde da često nije ni važno šta se prikazuje, budući da publika plaća iskustvo odlaska u bioskop, dok eksperti ističu da bi interesovanje za ovakve bioskope ponovo moglo da opadne nakon završetka pandemije. Ostaje da se vidi u kom smeru će se publika kretati.

Izvor: The Mind

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,