Plazma

Koronavirus, lažni mejlovi i nasilni protesti u Ukrajini

Mejl, koji je sastavljen tako da izgleda kao da je stigao od Ministarstva zdravlja u Ukrajini, a koji sadrži pogrešne informacije o koronavirusu, izazvao je niz nasilnih protesta, te sukobe sa policijom u toj zemlji.

PCPress.rs Image

Demonstracije pokrenute lažnim mejlovima

Kasnije je utvrđeno da se lokacija sa koje je mejl prvobitno poslat nalazi izvan Ukrajine, a u poruci je moglo da se pročita da je u zemlji registrovano pet slučajeva koronavirusa. Istina je da u zemlji nema nijednog registrovanog pacijenta, ali je mejl stigao istoga dana kada su u zemlju sleteli državljani koji su prethodno evakuisani iz Kine.

Grupe građana pokrenute lažnim mejlom uspele su da blokiraju puteve, Ministarstvo zdravlja je situaciju pokušalo da smiri saopštenjem u kojem stoji da informacije u problematičnom mejlu nisu tačne.

PCPress.rs Image

Budući da ogroman broj ljudi informacije o koronavirusu traži online, verovatnoća da se dođe do dezinformacija je velika, a posebno na društvenim mrežama koje još uvek nisu spremne da kontrolišu aktuelne vesti, te razdvajaju tačno od netačnog.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Komentar: Lažne vesti kao najjače oružje rata
SBB

Tagovi: , ,