Kraj PC ere bliži nego što mislimo

PCPress.rs ImageGlobalna prodaja PC računara pala je za 3,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja je takođe bila slabija od prethodne. Stiv Džobs od prošlog juna govori o kraju PC ere, što je ogorčilo njegove rivale i kritičare pošto se te izjave poklapaju s uspehom tableta.

Istraživanja pokazuju da nekoliko činilaca (katastrofa u Japanu, nemiri na Bliskom Istoku, rast cene nafte) dovodi do slabije prodaje PC računara u Americi i Zapadnoj Evropi. U te faktore spadaju i uspeh notebook računara i tableta. Naravno, ljudi još kupuju kompjutere ‒ kraj PC ere ne znači da ih više nećemo koristiti ‒ ali prednost polako dobijaju uređaji koji dobro obavljaju osnovne zadatke PC računara: surfovanje po internetu, slanje mejlova, proveravanje Facebook naloga, onlajn kupovinu, čitanje novina…

iPad pokazuje da ne moramo imati najbolji hardver, već da je važan spoj softvera i hardvera i onoga šta možemo učiniti s tim spojem. Rezultati istraživanja ne tvrde da će tableti zbrisati PC računare. Uostalom, mnogi su se toga pribojavali kad su se pojavili netbook računari. Ali dokazano je da hardver nije dovoljan. Dobavljači hardvera moraće da počnu da razmišljaju o softveru. Ljudima je prosto dosadilo da kupuju nove računare samo zbog trideset odsto bržeg Intel procesora. Hardver više nije dovoljan da se opravdaju troškovi obnavljanja opreme, zaključak je istraživanja.
Izvor: CNET News

Facebook komentari: