Zebra

Kreiranje panorama uz Microsoft ICE

Panoramske fotografije mogu efektno predstaviti neki pejsaž – često se koriste kada standardni format ne može dočarati širinu predela. U "analogno vreme" pravljenje panorama zahtevalo je dosta truda, a danas vam je potrebno nekoliko povezanih fotografija napravljenih digitalnim aparatom i softver koji će od njih napraviti panoramsku sliku. Postoji više programa koji se mogu koristiti za tu potrebu, a ovaj put ćemo vam predstaviti jedan koji nudi sam Microsoft – Image Composite Editor (skraćeno ICE).

MicrosoftICE Image Composite Editor se koristi zaista jednostavno – dovoljno je na ekran programa "odvući" nekoliko fotografija, posle čega će ih ICE obraditi, spojiti i automatski generisati panoramsku fotografiju. Nema potrebe ni za kakvim podešavanjima, a od dodatnih opcija ICE omogućava samo isecanje određenog dela napravljene slike i podešavanje nivoa skaliranja, odnosno smanjenja rezolucije. Gotovu panoramu moguće je snimiti u nekom od podržanih grafičkih formata, kao što su JPEG, PNG, HD Photo i Silverlight Deep Zoom. Zavisno od izabranog formata, moguće je podesiti još neke opcije pre snimanja.

Pročitajte i:  Windows 10: Ispravljen propust koji je izazivao "plavi ekran smrti"

Da bi se napravila dobra panorama, fotografije koje se koriste moraju zadovoljiti neke uslove. Osnovni je da se koriste fotografije napravljene sa iste lokacije, slikane sukcesivno uz pomeranje kamere za osnovni ugao. Preporuka je da fotografije budu napravljene sa stalka i koristeći ista podešavanja kamere, ali i bez toga se dobijaju solidni rezultati. Najjednostavniju panoramu možete napraviti sa samo dve fotografije, a za složenije scene možete je moguće koristiti veliki broj fotografija koje pokrivaju šire vidno polje.

Program Image Composite Editor je napravljen u Microsoft istraživačkim laboratorijama i potpuno je besplatan. Na našem DVD-u u PC Utility sekciji se nalaze odvojene instalacije za 32-bitne i 64-bitne verzije Windows-a, a za više podataka posetite research.microsoft.com/ivm/ice/.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,