Top50 Glas publike

Krijumčarenje telefona dronovima

Krijumčari se oduvek koriste svim raspoloživim sredstvima kako bi izbegli zakonske namete. Mada im ovo ponekad polazi za rukom, u jednom trenutku ipak budu razotkriveni, što se dogodilo grupi krijumčara u Kini. Naime ova grupa je koristivši dronove preokrijumčarila od Hong Konga do tehnološkog centra u Šenzenu, iPhone telefone u vrednosti od gotovo 80 miliona dolara. Carinici su otkrili krijumčare, da bi nadležni organi uhapsili 26 osumnjičenih lica.

PCPress.rs Image

Osumnjičeni su upravljali dronovima koji su preletali granice između Hong Konga i Kine i krijumčarili refabrikovane iPhone telefone čija se vrednost procenjuje na 79,8 miliona dolara. Prema navodima lokalnih medija ovo je prvi put da su u Kini otkriveni dronovi korišćeni za prekogranično krijumčarenje, koje se uglavnom odigravalo nakon ponoći. Bilo je potrebno samo nekoliko sekundi da se mala pakovanja sa oko 10 iPhone telefona, transportuju preko granice. Na ovaj način moglo se prokrijumčariti i do 15.000 iPhone telefona za jednu noć.

PCPress.rs Image

Kina je prošle godine uvela stroga pravila za dronove, kako bi se sprečilo da se isti nađu na ruti avionskih letova. Propisima je naloženo da civili dronove do određene težine registruju pod svojim imenom. Carina Šenzena najavila je da će pomno pratiti nove vrste sličnih načina krijumčarenja kao i da će sama carina koristiti dronove u cilju razotkrivanja ovih pokušaja.

Pročitajte i:  Nadzornik tržišta u Hong Kongu upozrava na rizike platforme za kriptovalute

Izvor: www.ubergizmo.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,