PC Press Studio

Kripto pomoć Ukrajini: inovacija ili sporedna pojava?

Ukrajina je od 26. februara počela da prima donacije u kriptovaluti. Do sada je prikupljeno više od 60 miliona dolara na ovaj način.

PCPress.rs Image

Otkada su počeli sukobi u Ukrajini, prihvaćen je novi izvor finansiranja. Kriptovaluta je kroz vihor rata, nasilnih scena počela novi život. Kao sporedna tema, u ratnom sukobu, kriptovaluta postaje legalan tok novca, shodno tome da jedna Vlada prima donacije u ovoj valuti.

Iako je kriptovaluta formirala svoje tržište, imala vrtoglav rast i svakodnevno praćena, nije imala obrise realno prihvaćenog i legalnog toka novca. Brojne države su dizale glas protiv kriptovaluta dok veliki broj građana nema predstave o čemu se tačno radi. Postavlja se pitanje da li je rat u Ukrajini upotrebljen kako bi se kriptovaluta na mala vrata i bez mnogo buke legalizovala?

Vlada Ukrajine nije prva Vlada koja je priznala kriptovalutu. Treba se setiti da je to učinio Salvador. Međutim, kada je Salvador prihvatio kriptovalutu kao zvaničnu valutu sve je više izgledalo kao medijska senzacija nego kao realna šansa za ovu valutu. Salvador nije država koja bi mala moć da kriptovalutu učini svetskom valutom.

Pročitajte i:  Sudija odbacuje zahtev da se dokumenti zapečate

Međutim, kada Ukrajina primi kriptovalute tokom rata otvara se jedno sasvim drugo polje. Najpre, zbog krizne situacije, druge države sveta nisu reagovale na prihvatanje kriptovalute kao legalne valute. Zbog veoma kompleksne političke situacije oko Ukrajine i Rusije, države oprezno čute kada je reč o kriptovaluti u državnom toku novca. Čutanje drugih država legalizuje ovaj tok. Pored toga, kriptovaluta se pokazuje kao moćni ekonomski kanal koji može efikasno da reaguje u kriznim situacijama. Time dobija na značaju jednako kao i druge valute.

Tokom prošle nedelje šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard je upozorila da se kriptovalute koriste kako bi se zaobišle sankcije Rusiji. Ukazala je da postoji globalni porast transfera rublja u kriptovaluti. Njenu izjavu bi trebalo tumačiti kao najavu za novi sistem koji će moći da kontroliše kretanje kriptovaluta. Za sada kriptovalute se neometano šalju i primaju preko granica. Kako nema jednog nadležnog organa ne može se kontrolisati ponašanje tržišta. Ili se nama to za sada tako čini.

Pročitajte i:  Binance pod istragom u Brazilu

U prilog tvrdnji da postoji ideja o kontroli i legalizovanju kriptovalute ide i činjenica da je Bajden zatražio od Federalne agencije da razvije rizike i prednosti kripotvaluta sa ciljem da se utvrdi koju kriptovalutu treba „uzeti pod svoje“.

Izvor: Helenair

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,