Kripto-rudarenje bez saglasnosti postalo najveća cyber pretnja

Neovlašćeno korišćenje tuđeg hardvera za rudarenje kriptovaluta, takozvani cryptojacking, postalo je jedna od najvećih cyber pretnji u mnogim delovima sveta.

PCPress.rs Image

Prema istraživanjima čije je rezultate nedavno objavio Kaspersky, otimanje procesorske moći za rudarenje kriptovaluta, a bez znanja žrtava, preuzelo je primat među cyber napadima, a posebno na Bliskom istoku, u Turskoj i Africi. U Avganistanu i Etiopiji, na primer, jedan od četiri registrovana malvera služi za rudarenje kriptovaluta. Tako se pretpostavlja da će ovaj način zloupotrebe procesorske energije beležiti porast i u budućnosti, a posebno ako se ima u vidu da se broj napada sa 3,5 miliona iz 2017. godine popeo na čak 13 miliona tokom 2018.

Eksperti pretpostavljaju da je cryptojacking preuzeo vođstvo u odnosu na ransomeware upravo zbog toga što žrtve napada iz zemalja u razvoju ne žele, ili ne mogu, da plate otkup, pa je zloupotreba procesorske energije sigurniji način da se dođe do željenih sredstava. Tako nelegalnim softverima za rudarenje nisu pogođeni samo PC korisnici, već se ovaj uspešno implementira i na pametne telefone. Pored toga, napadi koji uključuju rudarenje bez znanja žrtava duže staju neprimećeni, pa postoji šansa da napadačima donesu veću dobit.

Pročitajte i:  Razer: Gejming i "rukavi za prste"

Cryptojacking nije jedini način na koji cyber napadači kradu kriptovalute, pa se još u oktobru pisalo o malveru koji je ciljao Fortnite igrače, a kako bi došao do adresa njihovih digitalnih novčanika, sa kojih su potom preuzimane kriptovalute, dok su severnokorejski hakeri sa kripto-menjačnica prešli na pojedinačne korisnike, tako da se tokom 2019. godine očekuje još burnija atmosfera.

Izvor: Coin Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,