TrendMicro

Kriptorudarenje “jede” više struje od pravog rudarenja

Tehnološki entuzijasti, ali i ekološki svesne osobe imaju itekako puno razloga da ne podnose one koji “rudare” u potrazi za kriptovalutama. Potražnja za grafikama u mesecima ludila na kriptotržištu je podigla njihovu cenu na astronomski nivo, a sada se ispostavlja i da su te operacija – što se i ranije nagađalo – prilično škodljive za čovekovu okolinu. Zapravo, nova studija sugeriše da se više energije utroši na kriptorudarenje, nego na pravo rudarenje!

PCPress.rs Image

Tvrdnja dolazi iz studije objavljene u Nature naučnom magazinu, a njeni autori su Max J. Krause i Thabet Tolaymat. Ovi istraživači su razvili način na koji možemo utvrditi koliko energije se troši od strane različitih kriptomreža kako bi se generisao 1 dolar prihoda putem kriptorudarenja. Ove cifre su u konstantnom fluksu, budući da se zbog prirode tržišta kriptovaluta menjaju iz dana u dan.

Krause i Tolaymat su objavili procenu da je u periodu od 1. januara 2016. do 30. juna 2018. godine kriptorudarenje Bitcoin, Ethereum, Litecoin i Monero valuta trošilo 17, 7, 7 i 14 MJ (megadžula) kako bi generisalo 1 dolar prihoda, respektivno. U poređenju sa tim, konvencionalno rudarenje aluminiujuma, bakra, zlata, platine i retkih minerala troše 122, 4, 5, 7 i 9 MJ da bi generisali 1 dolar, respektivno. Drugim rečima, kriptorudarenje troši više nego rudarenje, izuzimajući aluminijum.

Pročitajte i:  Komentar: NFT u digitalnom i realnom svetu

PCPress.rs Image

Naravno, ovi podaci se odnose na četiri pomenute kriptovalute, dok se u međuvremenu pojavilo mnogo drugih valuta koje menjaju jednačinu utroška energije. Korisnici se još uvek bave kriptorudarenjem širom sveta. Problemi tog tržišta, po svemu sudeći, ne utiču na njihovu odluku da se posvete toj aktivnosti, čak i kada je ona slabo profitabilna, ako je uopšte.

Ovo nije prva studija koja upozorava na posledice kriptorudarenja na čovekovu okolinu. Nekoliko ranijih studija je ukazalo na potencijalno opasne posledice kriptorudarenja, uključujući i potencijal te aktivnosti da veoma štetno utiče na čovekovu okolinu. Zapravo, jedna od njih predviđa da bi samo rudarenje Bitcoin-a moglo da poveća temperature globalno za 2 stepena Celzijusa.

Izvor: Tom’s Hardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,