Top50 Glas publike

Kriptovalute jasno urediti zakonom, poručuje Unija Poslodavaca

Unija poslodavaca Srbije izdala je zvanično saopštenje povodom Predloga zakona o digitalnoj imovini.

PCPress.rs Image

Unija poslodavaca Srbije podržava osnovni cilj Predloga zakona o digitalnoj imovini: regulisanje i unapređenje tržišta kapitala, korišćenje digitalne tehnologije i sprečavanje zloupotreba na ovom tržištu. Unija takođe smatra da će komplikovan jezik kojim je predlog napisan, kao i prepuštanje da se suštinske stvari regulišu naknadno, podzakonskim aktima, dovesti do nejasnoća i pravne nesigurnosti svih koji posluju u ovoj oblasti.

Nedoumice oko kriptovaluta

Osnovna nedorečenost Predloga zakona odnosi se na takozvane kriptovalute, iz čega proizilaze nedoumice oko poreskog tretmana, načina upotrebe, prava raspolaganja, prometa… Unija poslodavaca smatra da se ovim zakonom pitanje statusa kriptovaluta mora nedvosmisleno utvrditi, odnosno da ne treba prepustiti da se ovo pitanje kroz izradu podzakonskih akata dodatno komplikuje.

PCPress.rs Image

Zbog toga je Unija uputila komentare Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine, kao i inicijativu da predstavnici Sektora za informacione tehnologije i telekomunikaciju UPS prisustvuju sednici ovog odbora. Iz Unije se izražava uverenje da će, kao i do sada, njeni predlozi biti uzeti u ozbiljno razmatranje, a Unija prihvaćena kao partner u zajedničkom naporu da popravimo poslovnu klimu i ambijent za privređivanje.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Veli – podrška kripto investitorima kroz mentorstvo i automatizaciju
SBB

Tagovi: , ,