Zebra

Da li skupljate kriptovalute-sličice poznatih?

Ako volite da virtuelni novac, ali i sličice poput Sarah Kay ili Nindža kornjača, imamo za vas poslasticu – kriptovalutu povezanu sa sličicama koje možete da menjate!

Kriptovalute poznati VIP kartice

Do sada smo bili svedoci krajnje neobičnih ideja povezanih sa blockchain tehnologijom, ali nikome nije palo na pamet da poveže selebritije i kriptovalute. Do sada. Pravila biznisa se ruše svakim danom, pa tako sada imamo i virtuelne kolekcionarske karte sa slikama poznatih ličnosti koje imaju svoju vrednost u kriptovalutama.

Kako trenutno stoje stvari Elon Musk trenutno vredi više od Emme Watson, a tu negde je i Mark Zuckerberg, kao i Beyonce. Ovaj nesvakidašnji miks VIP elite i elektronske trgovine kreirala je grupa programera iz San Franciska sa svojim sajtom Crypto Celebrities. Ovde možete kupovati sličice sa poznatim ličnostima gde svaka ima svoju vrednost. Početna cena je jedan dolar, ali ona vrtoglavo raste s obzirom da se sličica može preuzeti od trenutnog vlasnika ako se ponudi više novca.

Sajt od svake ostvarene transakcije uzima 6 odsto, ali u slučaju da na Twitteru akciju podrže i poznate ličnosti koje stoje iza sličica aktiviraju, pola iznosa ide u humanitarne svrhe po izboru te osobe. Iako deluje pomalo neozbiljno, reč je o biznisu koji se veoma brzo razvija, a razlozi su očigledni.

Pročitajte i:  I to je moguće! Rudarenje Bitcoin-a na Game Boy konzoli

Šta spaja kriptovalute i želju za sakupljanjem sličica?

Ideja je ustvari odlična – prisetite se sa kojom strašću se skupljaju sličice pred svako veće fudbalsko prvenstvo. Beogradski fanovi sličica već imaju i tradiciju menjanja kod Terazijske česme. Već zamišljamo ljude kako dolaze i razmenjuju kripto-selebritije, dok programeri zadovoljno trljaju ruke. Upravo ovaj efekat je postignut, jer već nakon par dana rada cene pojedinih VIP karata su višestruko skočile.

Trenutno najviše vrede sličice sa predsednikom SAD Donaldom Trumpom, SpaceX i Tesla CEO Elonom Muskom i kreatorom Ethereum kriptovalute Vitalikom Buterinom. Ove najpopularnije kriptovalutne sličice vrede 151 ether, što je vrednost od otprilike 120.000 dolara u pravom novcu. Trenutno je dostupno 500 karata, dok se svakodnevno dodaje 15. Manje uticajne ličnosti, kao što su Kit Harrington iz Igre prestola ili glumica i manekenka Cara Delavigne vrede “samo” 20 ethera, tj. oko 16.000 dolara. Ipak i to se može lako promeniti ako neko poželi da ih preuzme.

Da li skupljate kriptovalute-sličice poznatih

Anonimnost Crypto Celebrities kreatora

Interesantno je da programeri koji stoje iza ovog projekta žele da budu anonimni, iako to može negativno da se odrazi na posao. Razlog je jednostavan – strah. Oni se plaše da ne završe kao Pavel Lerner, zaposleni u menjačnici za kriptovalute Exmo Finance, koji je kidnapovan u Ukrajini i oslobođen tek nakon isplate od milion dolara. Ipak, to što se ne zna ko su po imenu ne znači da transakcije nisu bezbedne.

Pročitajte i:  Kad rudari koriste gejming laptopove za kopanje kriptovaluta

Autori tvrde da to garantuje blockchain tehnologija i da nema šanse da neko bude opljačkan. Zbog način na koji radi blockchain čuvanje podataka nemoguće je napraviti kopije karata, što znači da je svaka zaista unikat. Ukoliko želite da budete jedini vlasnik Donald Trump sličice, moraćete da je platite.

Jedino što može da ugrozi sistem su hakeri koji će sigurno poželeti da provere navode autora o sigurnosti ulaganja, a tu je i sama vrednost kriptovaluta koje se menjaju na dnevnom nivou. U svakom slučaju svaka čast momcima na ideji.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,