BIZIT 2022

Kristin Lagard: Digitalne valute mogu da učine transakcije sigurnijima

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard smatra da bi centralne banke širom sveta trebalo da razmotre izdavanje digitalne valute, jer bi to transakcije digitalnim valutama moglo da učini sigurnijima.

PCPress.rs Image

Verujem da bi trebalo da razmotrimo mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Mogla bi da postoji uloga države u distribuciji digitalne ekonomije novcem. Prednost je jasna. Isplata će biti trenutna, sigurna, jeftina i potencijalno polu-anonimna… A centralne banke bi zadržale ulogu u tom plaćanju”, rekla je Lagard u sredu na Fintech Festival tehnološkoj konferenciji u Singapuru.

Bezgotovinska plaćanja poslednjih godina znatno rastu, postavljajući nove izazove vladama i središnjim bankama. Regulatorni organi su izrazili zabrinutost po pitanju digitalnih valuta te su pozvali na veći nadzor. Lagarde je u svom govoru na tehnološkoj konferenciji istakla da centralne banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja već „ozbiljno razmatraju” predlog o izdavanju digitalnih valuta.

Virtualna valuta izdata od strane centralne banke bila bi odgovornost države – kao što je i gotovina – a ne privatnih kompanija. To bi učinilo transakcije sigurnijima i češćima, a time i jeftinijima, što bi pomoglo potrošačima,“ izjavila je Lagard. Dodala je da, iako je slučaj digitalne valute „univerzalan”, treba ga istražiti „ozbiljno, pažljivo i kreativno”.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,