Kršenje građanskih sloboda: London i kamere za prepoznavanje lica

Kamere za detektovanje i prepoznavanje lica završile su fazu testiranja u okviru Metropolitan policije, tako da će uskoro biti integrisane u policijski posao, te živote građana Londona.

Kamere će najpre biti postavljene na mesta koja su popularna među turistima, ali i u velike šoping centre, a svaka jedinica će prvo tragati za licima koji se nalaze na listama najtraženijih kriminalaca. Pošto kamere budu detektovale neko od traženih lica o tome će biti obaveštene najbliža policijska patrola, čiji je zadatak da osumnjičenog potom legitimiše, te ga, ukoliko se ispostavi da je kamera bila u pravu, i uhapsi. Tako se, kako tvrde iz policije, radi o korisnim alatima, koji će policajce upućivati ka sumnjivim licima koja samostalno možda ne bi primetili.

Čini se da tehnologija sve više zalazi u oblast zaštite građana,  a upotreba naprednih sigurnosnih kamera je u početku bila ograničena samo na velika okupljanja, poput koncerata i fudbalskih utakmica. Takva praksa je bila prilično kritikovana, a najpre zbog toga što se čak 81% od ukupnog broja poklapanja pokazalo kao netačno. Policija ipak tvrdi da je tehnologija pouzdana, ali je borci za ljudska prava opisuju kao kršenje građanskih sloboda.

Pročitajte i:  EU zabranjuje tehnologije prepoznavanja lica?

Izvor: The Verge

Facebook komentari:PC Press Hosting 2020
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.