TrendMicro

Kršenje građanskih sloboda: London i kamere za prepoznavanje lica

Kamere za detektovanje i prepoznavanje lica završile su fazu testiranja u okviru Metropolitan policije, tako da će uskoro biti integrisane u policijski posao, te živote građana Londona.

PCPress.rs Image

Kamere će najpre biti postavljene na mesta koja su popularna među turistima, ali i u velike šoping centre, a svaka jedinica će prvo tragati za licima koji se nalaze na listama najtraženijih kriminalaca. Pošto kamere budu detektovale neko od traženih lica o tome će biti obaveštene najbliža policijska patrola, čiji je zadatak da osumnjičenog potom legitimiše, te ga, ukoliko se ispostavi da je kamera bila u pravu, i uhapsi. Tako se, kako tvrde iz policije, radi o korisnim alatima, koji će policajce upućivati ka sumnjivim licima koja samostalno možda ne bi primetili.

PCPress.rs Image

Čini se da tehnologija sve više zalazi u oblast zaštite građana,  a upotreba naprednih sigurnosnih kamera je u početku bila ograničena samo na velika okupljanja, poput koncerata i fudbalskih utakmica. Takva praksa je bila prilično kritikovana, a najpre zbog toga što se čak 81% od ukupnog broja poklapanja pokazalo kao netačno. Policija ipak tvrdi da je tehnologija pouzdana, ali je borci za ljudska prava opisuju kao kršenje građanskih sloboda.

Pročitajte i:  Policija San Franciska može da gleda privatne nadzorne kamere u realnom vremenu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,