Kućni hibrid – Panasonic-a KX‑PRX150

Panasonic nam nudi fiksni i mobilni telefon u jednom Android pakovanju.

KX-PRX150G_400dpi_DB[1]Koliko puta vam se desilo da sedite kod kuće zavaljeni u fotelju i gledate televiziju okruženi pravom malom kolekcijom uređaja? Tu su daljinski upravljač, bežični fiksni telefon i najmanje jedan mobilni. A koliko puta ste poželeli da svojim kućnim telefonom obavite neke operacije do sada rezervisane samo za Android smartfone? Panasonic je dao jedinstven odgovor modelom KX‑PRX150, koji može da radi i kao fiksni i kao mobilni telefon i sve to na na naprednoj generaciji Android 4.0 operativnog sistema. U čemu je tajna Panasonic-a KX‑PRX150?

Ovaj „dva u jedan“ uređaj, kao i svaki drugi Panasonic‑ov bežični telefon, može da radi u domaćinstvu sve dok je u dometu bazne stanice, ali tajnu krije ispod poklopca jer se tu nalazi i vaša SIM kartica pa uređaj podržava GSM i 3G mreže. Zato kada ste u domu, u dometu bazne stanice, vaš uređaj funkcioniše i kao fiksni i kao mobilni uređaj. Dostupni ste na oba broja, a ukoliko vi pozivate onda, kao na dual SIM telefonima, birate s kojeg ćete broja telefonirati.

Međutim, kada izađete iz kuće vaš uređaj koristite samo kao smartfon. Ali ne brinite, neće biti propuštenih poziva na fiksnom broju a da vi za njih ne saznate. Kada se vratite u domet bazne stanice, ona će vam najpre poželeti dobrodošlicu, a onda vas zvučnim signalom i porukom obavestiti da li imate propuštene pozive i ko vas je zvao. Ova bazna stanica može da podrži do šest mobilnih slušalica, naravno, ukoliko ih posebno naručite. Tu je i stara dobra telefonska sekretarica koja može da „zapamti“ do 40 minuta poruka. Kako oba broja dele jedan isti imenik, velika je verovatnoća da će se ispisati i ime pozivaoca. Ujedno, to je prednost i kada vi pozivate jer ne morate da prepisujete brojeve i tražite ih po starim rokovnicima.

KX-PRXA10G_350dpi_D2Generalije modela Panasonic KX‑PRX150, ukazuju da je to smartfon srednje klase s brzim procesorom koji radi na 1 GHz, a ima solidnih 512 MB RAM memorije. Neki bi rekli malo, ali ne treba smetnuti s uma da njegova glavna odlika nisu performanse, već multifunkcionalnost s dva telefona u jednom. Android 4.0 sa sobom donosi sve prednosti na koje smo navikli, a sve na solidnom 3,5‑inčnom ekranu prosečne rezolucije za tu dijagonalu. Tu su sve aplikacije, programi i igrice, GPS i WiFi i bluetooth. Ima čak i dve kamere pa vaš uređaj možete koristiti i za video‑pozive. Glavna kamera sa zadnje strane dolazi sa solidna dva megapiksela, a prednja skromnih 0,3 megapiksela, čisto da sagovornik može da ima predstavu s kim razgovara. Poput svih standardnih smartfon uređaja, tako i ovaj podržava micro SD kartice, a ima i USB priključak za punjenje kada nije na bazi. Kapacitet baterije je 1.450 mAh.

Ne treba posebno napominjati podršku za hands‑free pozive preko bluetooth slušalica, recimo dok radite u kuhinji, a neko vas pozove ili dok ste u kolima.

Od dodatnih detalja zanimljivo rešenje je mogućnost da vaša bazna stanica, osim slušalice, može da pronađe i druge predmete u krugu od čak 200 metara. Sve što je potrebno jeste da na vaše, recimo, ključeve od automobila stavite jedan od četiri priveska koji u sebi ima odašiljač i kada pritisnete dugme na bazi, odašiljač će pištati, dok će se na displeju slušalice stalno prikazivati udaljenost od predmeta koji tražite.

Model Panasonic KX-PRX150
Ekran 3.5” 320 x 480 , TFT
Procesor MediaTek MT6575, 1 GHz (single-core)
Memorija 512 RAM, do 32 GB microSD
Komunikacija HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n, BT
GPS Da, A-GPS podrška
Kamera 2 MP, foto 2048×1536 piksela, video, web kamera 0.3 MP
Operativni sistem Android 4.0
Dimenzije i masa  116 x 61 x 13 mm; 139g
Cena oko 25.000 dinara
Kontakt www.roaming.rs

Radovan Bibić

(Objavljeno u časopisu connect 34)

Facebook komentari: