Top50 Glas publike

Kula koja svetli uz pomoć otkucaja srca

Umetnik Pablo Gonzalez Vargas stvorio je instalaciju koja reaguje na kolektivni otkucaj srca svojih posmatrača. Ilumina je interaktivna umetnička skulptura visoka skoro 11 metara koja omogućava posmatračima da se priključe na uređaj za praćenje otkucaja srca i meditiraju dok je gledaju. Kada pojedinačni otkucaji posmatrača počnu da se spajaju u “kolektivno stanje koherentnosti”, svetla na kuli počinju da sijaju.

PCPress.rs Image

Ilumina, koja je ove godine debitovala na Burning Man festivalu, ima za cilj da omogući posmatraču da se poveže sa sobom, da se posmatrači povežu jedni sa drugima i univerzumom, a pod sloganom “Svi smo povezani. Mi smo Univerzum“. Sama kula povezana je sa hi-tech stolicama koje je okružuju, i nakon što sednu, od svakog učesnika se traži da se poveže sa uređajem za praćenje otkucaja srca u trominutnoj meditaciji.

Koristeći jedinstvenu algoritamsku tehnologiju, pojedinačni kolektivni srčani ritmovi se zatim mere i u trenutku kada se postigne koherentnost, svetla i muzika počinju da reaguju. Što je dublje stanje kolektivne koherentnosti, kula Ilumina jače sija.

Izvor: Inhabitat

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,