BIZIT 2022

Kvadratan, praktičan, izuzetan – BlackBerry Passport

Passport je novi BlackBerry‑jev smartfon koji se vizuelno izdvaja od celokupne konkurencije. Pokazalo se da ova ekstravagancija ima smisla.

Po svom for­ma­tu, smartfon Pas­sport ta­čno od­go­va­ra pa­so­šu. To zna­či da je la­ko pre­no­siv i nu­di do­volj­no pros­to­ra za ve­li­ki e­kran i prak­ti­čnu tas­ta­tu­ru.
Po svom for­ma­tu, smartfon Pas­sport ta­čno od­go­va­ra pa­so­šu. To zna­či da je la­ko pre­no­siv i nu­di do­volj­no pros­to­ra za ve­li­ki e­kran i prak­ti­čnu tas­ta­tu­ru.

Ako želite smartfon koji privlači pažnju, savršeno će vam odgovarati BlackBerry Passport. I njegov neobičan format pasoša i, poslednjih nekoliko godina, ne baš često viđen operativni sistem BlackBerry OS nude povod za živu diskusiju.

Format pasoša

De­vet mi­li­me­ta­ra ta­nak, kva­li­te­tan me­tal – Pas­sport i sa stra­ne i­zgle­da do­bro.
De­vet mi­li­me­ta­ra ta­nak, kva­li­te­tan me­tal – Pas­sport i sa stra­ne i­zgle­da do­bro.

Najčešće diskusije vode se o širini telefona, jer je sa svojih 90 milimetara Passport prevazišao čak i mnoge fablete. Ipak, kao i pravi pasoš, devet milimetara tanki BlackBerry staje u svaki normalan džep sakoa ili jakne, a i u pantalonama lako nalazi „utočište“.

U ovu širinu ulazi i 4,5‑inčni ekran, koji zahvaljujući svom kvadratnom obliku obezbeđuje primetno veću površinu od uobičajenih ekrana sa istom dijagonalom.

Ekran će zasigurno razmaziti oči korisnika izdašnom rezolucijom od 1440 x 1400 tačaka. Kvalitet slike i osvetljaj podjednako su vrhunski. Takođe, hitri prsti odgovaraju Passport‑u, jer se ispod ekrana nalazi tipična BlackBerry‑jeva tastatura, ergonomična kao i uvek.

Pucketav pritisak tastera omogućava korisniku da i pod otežavajućim okolnostima napiše tekst bez grešaka.

Kada prst ipak promaši, kursor tačno može da se postavi na mesto greške prevlačenjem preko kapacitivne tastature koja može da se koristi kao touchpad, što je jedinstveno a ujedno i praktično. A pošto je tu i opcija predviđanja reči, koja usvaja navike u pisanju korisnika, Passport je idealan uređaj za sve one koji imaju mnogo toga da kažu.

Izdašni korisnički interfejs traži prostor, što se odražava i u neuobičajeno velikoj masi od 195 grama. Ko jednostavno nošenje i služenje jednom rukom stavlja na vrh liste prioriteta, neće se usrećiti s Passport‑om. Ova činjenica dokumentovana je u odeljku „Rukovanje“: samo ovde novi BlackBerry nije postigao vrhunske rezultate. Zato je kućište sa ramom od nerđajućeg čelika i Gorilla staklom neverovatno čvrsto i ostavlja utisak izuzetno visokog kvaliteta.

Težini aparata doprinosi i zaista moćna, ali fiksno ugrađena baterija od 3400 mAh, zahvaljujući kojoj Passport pokazuje veoma dobru izdržljivost tokom gotovo osam sati tipičnog vremena rada.

Apsolutno vrhunski prijem

“Novajlija“ se izuzetno dobro pokazao i na ostalim merenjima. BlackBerry je demonstrirao vrhunsku umetnost pravljenja smartfona – radio‑karakteristike su u svim frekvencijskim opsezima, bez ikakve sumnje, izuzetne.

Dobar prijem se takođe pokazao i na testiranju u Vodafone‑ovoj mreži, u brojnim velikim i malim gradovima, sa širokom pokrivenošću LTE‑om.

Fun­kci­ja pre­dvi­đa­nja re­či kod Bla­ckBerry‑ja pra­vov­re­me­no po­de­ša­va svo­je pre­dlo­ge pre­ma po­tre­bi ko­ri­sni­ka.
Fun­kci­ja pre­dvi­đa­nja re­či kod Bla­ckBerry‑ja pra­vov­re­me­no po­de­ša­va svo­je pre­dlo­ge pre­ma po­tre­bi ko­ri­sni­ka.
Pri ažu­ri­ra­nju so­ftve­ra vla­snik Passport‑a ni­je o­gra­ni­čen sa­mo na BlackBerry World ne­go je za nje­ga ši­rom o­tvo­ren i Amazon‑ov App Store.
Pri ažu­ri­ra­nju so­ftve­ra vla­snik Passport‑a ni­je o­gra­ni­čen sa­mo na BlackBerry World ne­go je za nje­ga ši­rom o­tvo­ren i Amazon‑ov App Store.

Na visokom nivou je i akustika prilikom telefoniranja: što se tiče utišavanja zvukova iz okruženja, važnog prilikom zvanja iz bučne sredine, BlackBerry Passport postiže najbolje rezultate.

Njegova reprodukcija zvuka pleni izuzetnom čistotom, bez buke i izobličenja zvuka i glatko linearnim frekvencijskim odzivom.

Ispod rezultata testiranja piše ocena izuzetan zato što BlackBerry prave brojni sposobni inženjeri.

Oni su za Passport izabrali istinski moćnu bazu Qualcomm 801, kojoj su u testiranom uzorku obezbedili pozamašnu raspoloživu memoriju: 3 GB RAM‑a i 32 GB fleša.

Štaviše, moguće je i proširenje do 128 GB preko microSD kartice.

I kao da sve to nije bilo dovoljno, Passport donosi i najbolju kameru koju smo ikada imali prilike da testiramo u jednom BlackBerry‑ju.

Korisnik je dobro opremljen za neponovljive trenutke – čak i treperenje vatre kamera „hvata“ bez zamućenja.

Solidna softverska baza

Međutim, i najbolji hardver je protraćen kada ne mogu dobro da ga iskoriste operativni sistem i softver. Ovde BlackBerry OS 10.3 pruža prvoklasnu osnovu; centrala za poruke BlackBerry Hub savršeno podržava komunikativne korisnike. I surfovanje je s novim aparatom sjajno.

Ko želi više, naći će aplikacije u BlackBerry World‑u, ali takođe i u Amazon‑ovom App‑Store‑u. Tako se, pored brojnih standardnih, mogu preuzeti i egzotične aplikacije: Kindle App, koju je proizveo Amazon, pretvara Passport u posebno dobar E‑book reader ‑ njegov ekran je za to idealan. A ko kod kuće rado sluša muziku bežičnim putem, radovaće se što je za sistem Sonos ponuđena BlackBerry OS 10.3 aplikacija i to u oba App Store‑a. Ponuda aplikacija za BlackBerry je, dakle, proširena, ali Android i iOS su ipak i dalje u vođstvu.

Novo kod BlackBerry‑ja jeste Feature Blend, preko koga Passport može da se koristi sa notebook‑a ili fableta. BlackBerry Assistant omogućava upravljanje brojnim funkcijama preko glasovnih komandi ili preko otkucanih ključnih reči.

Vredan pokušaja

Ta poboljšanja predstavljaju samo šlag na torti za smartfon, koji se zahvaljujući moćnom, proširivom softveru, odličnoj izradi i sjajnom hardveru s punim pravom svrstao među pet najboljih smartfona na connect‑ovoj listi. Pravi podsticaj da se proba nešto novo!

 

BlackBerry Passport

 • Cena: 599 evra
 • Dimenzije: 128×90×9 mm; 195 g

Za:

 • Veliki ekran visoke rezolucije
 • Ergonomična tastatura
  sa funkcijom trackpad‑a
 • Velika izdržljivost
 • Odlični rezultati na testiranju
 • Čvrsto i visokokvalitetno izrađeno kućište
 • Moćan hardver
 • Iznenađujuće dobra kamera
 • BlackBerry Hub
 • Izvanredno prepoznavanje reči

Protiv:

 • Veliki i težak
 • Fiksno ugrađena baterija
 • Blago ograničena ponuda aplikacija

(Objavljeno u časopisu connect#46)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,