Kvaka koja se sama dezinfikuje

Ako ste neko ko preferira da je sve savršeno čisto, velike su šanse da vam kvake na vratima izazivaju noćnu moru. Ne preostaje vam ništa drugo nego da ih redovno čistite ili da prihvatite. Međutim, studenti sa Univerziteta u Hong Kongu (Sum Ming Wong i Kin Pong Li) izmislili su nešto što će automatski očistiti kvake na vratima, izveštava Dezeen.

PCPress.rs Image

U pitanju nije robot već kvaka za vrata koja se sama čisti. Drugim rečima, kvaka će se očistiti bez ikakve spoljne pomoći. Tehnički, koristi svetlost da bi se sama dezinfikovala. Napravljena je od staklene cevi sa aluminijumskim kapicama na svakom kraju. Tanak sloj na staklenoj cevi odgovoran je za razgradnju bakterija. Međutim, UV zraci započinju hemijsku reakciju sa tankim slojem kojim je premazana cev i tako se zapravo dezinfikuju ove kvake na vratima.

Kvaka ima unutrašnji generator koji proizvodi UV zrake pretvarajući kinetičku energiju (iz pokreta otvaranja i zatvaranja vrata) u svetlosnu energiju. Zvuči vrlo jednostavno, ali je pametno rešenje o kojem još niko do sada nije razmišljao. Takođe ovo je jedno od pobedničkih rešenja za James Dyson Award.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: