Top50 Glas publike

Kvantni skok: Država da podrži razvoj IT-a

Država treba da podrži razvoj informacionih tehnologija (IT) u Srbiji i obezbedi povoljno poslovno okruženje za razvoj malih i srednjih preduzeća u tom sektoru, ocenjeno je danas na skupu “Kvantni skok”.

Photo: ilouque/Flickr
Photo: ilouque/Flickr

Direktor u Microsoftu, Jugoslav Pirić izjavio je na panelu “Tehnološki park Srbija”, da je važna velika uloga vlade u razvoju IT sektoru u Srbiji. Kako je rekao, mora se izgraditi povoljan ekonomski sistem i fokusirati se na mala i srednja preduzeća i razvoj interneta.

Pirić, koji je u Microsoftu zadužen za pozicioniranje strateških rešenja za EMEA region (Evropa, Srednji istok i Afrika), kaže da je potrebno da se u svakom domaćinstvu koristi internet i unapredi internet trgovina. “Potrebne su reforme, razvoj infrastrukture, veštine i podsticaji inovacija, ocenio je Pirić.

Predstavnica Facebooka Veronika Sobolak rekla je da u Srbiji postoji dobra volja za razvoj IT-a i da je za to potrebno dobro poslovno okruženje. Ona je navela da Facebook u Srbiji ima četiri miliona korisnika, od čega 1,8 miliona Fejsbuk koristi preko telefona.

Manadžer javne politike u Googleu Dionisis Kolokocas napomenuo je da internet treba da bude dostupan svima, jer je potreban zbog boljeg obrazovanja i razvoja privrede. Kako je ocenio, treba razvijati veštine i spojiti inovacije sa preduzetništvom.

Pročitajte i:  Komentar: Poreski podsticaji u IT sektoru

Na panelu je zaključeno da Srbija treba da unapredi poresku politiku i zakone, kao i da srpsko tržište ima veliki potencijal, ali da treba unaprediti i sistem obrazovanja.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,