BIZIT 2022

Kvar na toaletu u Internacionalnoj svemirskoj stanici

Fanovi serije „The Bing Bang Theory“ (kod nas prevedene kao „Štreberi“) sigurno se sećaju urnebesne epizode kada se pokvario svemirski toalet na Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS), koji je projektovao Volovic. E pa, izgleda da je taj toalet zaista završio na ISS-u, jer se na ovoj svemirskoj stanici desilo upravo to – kvar toaleta iz koga se izlilo 9.5 litara tečnosti. Svemirska agencija je objavila da je posada morala da sve očisti koristeći peškire, kao i da popravi curenje.

PCPress.rs Image

Ovaj toalet je u upotrebi još od 2008. godine, kada je dopremljen spejs šatlom Endeavour, nakon što se prethodni toalet pokvario. Iako se ovde radi o visoko sofisticiranoj tehnologiji koja košta 19 miliona USD, toalet prema rečima astronauta izgleda kao da je namenjen za kampovanje. Poseduje dasku za sedenje sa rupom veličine tanjira, kao i otvor za mokrenje. Akumulirani otpad se prikuplja, hermetički zatvara i šalje nazad na zemlju teretnim brodom, ali tako da izgori u atmosferi. Oko 85% urina se ponovo pretvara u vodu za piće.

Pročitajte i:  Rusi ne napuštaju svemirsku stanicu

Srećom po stanovnike ISS-a, iskustvo odlaska u toalet je, ako se izuzme ova neprijatnost, sada malo prijatnije. Posada je u Node 3 (Tranquility modul, koji je na ISS povezan 2010. godine) postavila novi dvostruki modul koji obezbeđuje preko potrebnu privatnost, kako za toaletni, tako i za higijenski deo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,