Laboratorija “X” lansirala AI softver koji pomaže u praćenju riba

Ćerka kompanija IT diva Alphabet-a, naziva “X”, koja istražuje i razvija malo radikalnije tehnologije, u svom novom projektu pokušava da unapredi stanje u okeanima na Zemlji, tako što će automatski pratiti i beležiti ponašanje riba tokom vremena. 

PCPress.rs Image

Okeani čine više od 70 posto Zemljine površine i igraju odlučujuću ulogu u globalnim klimatskim uslovima. Riba iz okeana takođe namiruje milijarde ljudi, a manji je zagađivač od životinja sa kopna. Kako bi zaštitili okeane moramo ih razumeti, a da bi ih razumeli, moramo videti kako funkcioniše život ispod njih, što je upravo ono što Google-ov Alphabet pokušava da postigne.

Tidal, njihov novi projekat sastoji se od podvodne kamere i propratne opreme koja je postavljena ispod vode kako bi snimala ponašanje riba koje nije na prvi pogled očigledno. Sistem gleda i prati kako ribe jedu, dok u isto vreme sakuplje i druge podatke kao što su temperatura vode i nivo kiseonika. Sve to može dati značajne informacije istraživačima o načinu života riba u okeanu. Na ovaj način, stare metode, koje čine obeležavanje i praćanje određenog, manjeg broja riba bi otišle u zaborav.

PCPress.rs Image

Ovakav način prikupljanja podataka mogao bi da bude značajan i privatnicima koji žele da naprave pametnije odluke u rukovođenju svojim jatom riba. Projekat Tidal je još u ranoj fazi, a cilj je da se u nekom trenutku ovakav način istraživanja primeni i na druge delove okeana. 

Izvor: venturebeat

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,