BIZIT Seminar

Lagani rast prodaje telefona na globalnom nivou

PCPress.rs ImageKada se saberu svi prodati telefoni, ne samo „pametni“, dolazimo do drugačijih podataka. Prva tri proizvođača su zadržala pozicije, a u donjem domu je došlo do mešanja pozicija. Glavnu zaslugu za veliku prodaju zaslužuju, naravno, jeftini telefoni koji se prodaju pretežno na tržištima koja od milošte zovemo „u razvoju“, jer su značajno manje razvijena od tržišta gde se u većoj meri prodaju pametni telefoni. Pri tom mislimo pre svega na Afriku i Južnu Ameriku, ali ne treba zanemariti ni Kinu, kao zemlju koja se otvrila tržištu i koja je počela da troši značajno više nego ranije.

Prema poslednjem istraživanju kompanije IDC, Nokia, Samsung i LG drže pozicije. Apple je zahvaljujući šokantno velikom povećanju prodaje iPhone telefona za 141,8 odsto stigao na stepenicu broj 4, a ZTE je uprkos povećanju od 36 odsto i sišao na peto mesto.

U prvih pet, samo su Nokia i LG dramatično smanjili prodaju, za oko 20 odsto. Ako se pitate gde su Motorola i Sony Ericsson, odgovor je daleko ispod crte. „Prvi na klupi“ je RIM, sa 13,3 miliona prodatih telefona, a na istoj klupi je i HTC sa 12,1 miliona i rastom od 124 odsto. Sony Ericsson i Motorola sa 5,3 odnosno 4,4 miliona prodatih telefona se mogu meriti sa prodajom Samsung Gasaxy S II, koji je za samo 85 dana postigao prodaju od 5 miliona.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S23 Ultra: Isto, ali bolje

PCPress.rs Image

Izvor: Mobile-review.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,