TrendMicro

Lansiran je Mate X, Huawei-jev preklopni telefon

Huawei je prvi put javnosti pokazao svoj preklopni telefon, Mate X, na ovogodišnjem Mobile World kongresu u Barseloni. Sada je došlo vreme i za njegov izlazak na tržište, mada će u prvom periodu ovaj telefon moći da se kupi samo u Kini.

PCPress.rs Image

Huawei Mate X koristi drugačiji pristup od Samsung Galaxy Fold-a. Umesto da se otvara kao knjiga (kao Samsungov telefon), Huawei se odlučio da telefon „obmota“ ekranom sa spoljne strane. Prednost ovakvog pristupa je što je ekran dostupan čak i kada je telefon preklopljen. Mana, barem teoretska, bi bila u vidu povećanog rizika od eventualnih oštećenja usled konstantne izloženosti ekrana potencijalnim spoljnim faktorima i oštećenjima.

Telefon je zvanično predstavljen na događaju koji je održan u Shenzen-u, a u prodavnicama će se naći od 15. novembra po ceni od 2.400 dolara (u lokalnoj valuti). Istom prilikom je rečeno da postoje planovi za izlazak na globalno tržište, ali da još nije odlučeno kada će se to desiti. Jedan od razloga za ovakvu odluku je što kompanija želi da vidi kako će se telefon pokazati na lokalnom tržištu, pre nego što ga „pusti u svet“. Ovakav oprez je opravdan ako se uzme u obzir na kakve je sve probleme nailazio Samsung sa Galaxy Fold-om, a poznato je da je i promocija Mate X modela odlagana zbog rešavanja uočenih nedostataka.

Pročitajte i:  Huawei objavio prvu Belu knjigu u kojoj se zalaže za principe pravičnosti, jednakosti i istih mogućnosti za sve

Inicijalna verzija Mate X telefona je zasnovana na Kirin 980 čipsetu, a specifikacije su mu slične kao kod Mate 20 5G modela. Međutim, verzija koja će se na tržištu naći sledeće godine Mate Xs posedovaće Kirin 990 čipset, koji je Huawei najavio pre mesec dana. Mate X će kao i Mate 30 imati open-source verziju Android-a, što znači da neće imati implementirane Google servise.

Bez obzira na sve dečije bolesti s kojima se suočavaju preklopni telefoni, jasno je da će oni biti naredni veliki trend. Pored Samsung-a i Huawei-ja, svoje modele preklopnih telefona najavili su Honor, Oppo i Motorola. A kako se bude pojavljivalo više modela i kako tehnologija bude sazrevala, tako će i njihova cena postati pristupačnija širem krugu korisnika, koji neće morati da izdvajaju 2000+ dolara za jedan takav uređaj.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,