ePlaneta

Laptop po meri najzahtevnijih gejmera

Neki laptopovi su napravljeni da budu što tanji, drugi da rade što duže na bateriji, a treći da vam olakšaju posao. A ROG Strix SCAR 18? On je napravljen da bude najbolji izbor za najzahtevnije ljubitelje video igara.

PCPress.rs Image

U svojoj bogatoj ponudi ASUS ima više gejmerskih modela, ali počasno mesto, naročito kada su performanse u pitanju, zauzima ROG Strix SCAR. Kod ove serije sve je podređeno jednom cilju – što boljim performansama u video igrama. Da li je ROG Strix SCAR 18 G834 (2024) dostojan naslednik proslavljenih prethodnika? Apsolutno.

Prepoznatljiv dizajn

Kada je dizajn u pitanju, ASUS je igrao na sigurno. Za gejmerske modele uobičajeno crno kućište je ukrašeno LED trakama koje omogućavaju razne svetlosne efekte, a osvetljenje ima i veliki ROG logo na poklopcu. Ukoliko želite diskretniji izgled, ovo osvetljenje se lako može isključiti. SCAR ne spada u tanke i lagane laptopove, ali je ovakav pristup omogućio da se ugradi moćan rashladni sistem, što se pozitivno odrazilo na performanse uređaja.

Znatno unapređen ekran

S obzirom da je i prošlogodišnji model bio vrhunski gejmerski laptop, nije bilo previše mesta za unapređenje, ali je ASUS ipak uspeo da jednu stavku značajno unapredi. Sada se i Strix SCAR 18 može pohvaliti MiniLED ekranom, koji je prošle godine bio rezervisan samo za manji model, SCAR 16. Veliki ekran dijagonale 18 inča dominira, ne samo veličinom, nego i impozantnim karakteristikama. Glavne odlike MiniLED ekrana su neuporedivo bolji kontrast u odnosu na klasičan IPS ekran, kao i  znatno jače pozadinsko osvetljenje koje kod ovog modela ide do 1100 nita. Poređenja radi, klasični IPS ekrani retko imaju pozadinsko osvetljenje jače od 500 nita.

PCPress.rs Image

To znači da će sve biti jasno vidljivo čak i pri jakom ambijentalnom svetlu, a detalji lako uočljivi u mračnim igrama. I ostale karakteristike ekrana su impresivne, počev od osvežavanja koje možete podesiti na čak 240 Hz, preko 100% DCI-P3 pokrivenost boja, do vremena odziva od samo 3 ms. Naravno, uz ovakav ekran ćete uživati i u filmovima i omiljenim serijama. Kako bi kupcima olakšao snalaženje, ASUS ekran koji ima sve ove karakteristike naziva Nebula HDR.

Pročitajte i:  ASUS predstavio zanimljive gaming uređaje na Computex 2024 sajmu

Prava zver

Već smo rekli da je ROG Strix SCAR 18 namenjen najzahtevnijim ljubiteljima igara, pa ne čudi što su mu performanse vrhunske. Jednostavno rečeno, nema slabih tačaka i opremljen je najmoćnijim komponentama. Tu su Intel Core i9 procesor 14. generacije i NVIDIA GeForce RTX 4090 grafička karta, Ukoliko vam ne treba ovako moćna grafička, možete se opredeliti i za varijantu sa RTX 4080. Može se naći u konfiguracijama sa 32 ili 64 GB RAM memorije, a za skladištenje podataka koristi dva brza SSD-a u RAID režimu. Ukratko, šta god da poželite, ROG Strix SCAR 18 će sa lakoćom uraditi. Ovako opremljen predstavlja odličan izbor i za druge zahtevne korisnike, ne samo za gejmere, na primer one koji se bave obradom videa.

PCPress.rs Image

Ljubitelji tehnologija znaju da je za postizanje vrhunskih performansi potrebno nešto više od brzih komponenti, a to je kvalitetan sistem za hlađenje. Upravo na tom polju SCAR 18 dominira, zahvaljujući sistemu za hlađenje koji se zasniva na tečnom metalu u kombinaciji sa čak tri ventilatora. ASUS je korisnicima omogućio da pomoću priloženog softvera lako prate i podešavaju sve ključne komponente, kako bi rad laptopa prilagodili svojim potrebama

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

Pun iznenađenja

Kod većine gejmerskih laptopova priča se obično završava sa dobrim performansama, ali SCAR 18 nije običan gejmerski laptop. Uz ekran koji je odličan za gledanje filmova, lepo se uklapa i kvalitetan audio sistem, koji se sastoji od čak četiri zvučnika i pruža iznenađujuće glasan i kvalitetan zvuk. Laptop je opremljen velikom baterijom kapaciteta čak 90Wh, pa će autonomija nadmašiti očekivanja.

Kada se u obzir uzme sve navedeno, jasno je ROG Strix SCAR 18 (2024) dominira u segmentu vrhunskih gejmerskih laptopova namenjenih najzahtevnijim korisnicima. Pružiće im sate zabave uz omiljene igre, a ako zatreba može lako odraditi i druge zahtevne poslove.

Dodatne informacije, detaljnu specifikaciju, cenu i gde ga kupiti možete naći na www.asusplus.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *