TrendMicro

Laptop za kreativce

Jedan od uređaja koji je prošle godine izazvao najviše pažnje na Sajmu IFA bio je hibridni Lenovo Yoga Book, po mnogim karakteristikama jedinstven na tržištu. Osmišljen kao laptop, tablet, beležnica ili platno za crtanje, zaista nudi mnogo toga spakovanog u tanko kućište.

PCPress.rs ImageLenovo je Yoga Book predstavio u dve verzije – jednu sa operativnim sistemom Android, a drugu sa Windows‑om, tako da korisnici prema svojim potrebama mogu da odaberu odgovarajući uređaj. Nama je na test došao ovaj drugi, sa svežom verzijom Windows 10 Pro. Koncept Yoga Book‑a prevazilazi konvertibilne uređaje, jer dodaje aktivnu olovku u jednačinu, ali i mogućnost pisanja po papiru ili aktivnoj površini laptopa. Lenovo je ovo postigao tako što je deo za tastaturu i touchpad zamenio radnom pločom osetljivom na dodir koja ima dvojaku ulogu – tastature i grafičke table. Sasvim je posebna mogućnost pisanja po papiru, koju laptop detektuje i u realnom vremenu prenosi u digitalni oblik. No o tome malo kasnije, upoznajmo prvo Lenovo Yoga Book.

Elegancija pre svega

Dosad nismo videli laptop iz serije Yoga koji nam se nije svideo, pa ni mali Yoga Book nije izuzetak. Minimalizam je i ovde prava reč koju tražimo.  Sklopljen Yoga Book podseća na knjigu, s neobičnim povezom u vidu dobro poznatih Lenovo Watchband šarki. Maksimalno su izbegnuti nepotrebni elementi, pa je dizajn monolitan gde god je to moguće. Sa spoljne strane, u donjem desnom delu ekrana, nalazi se logotip proizvođača, kao jedini upadljiv element. Slično je i kada otvorite računar. Ravna površina tastature pravo je osveženje, a tu su diskretne konture tastera koji se aktiviraju kada uključite računar dajući pozadinsko svetlo u vidu okvira.

PCPress.rs ImageEkran je dijagonale 10,1 inča i ima nešto veće okvire nego što bismo voleli, ali oni su korisni kao funkcionalna celina, jer obezbeđuju prostor za držanje obema rukama u tablet modu. Panel je IPS tipa, sa solidnom osvetljenošću i dovoljno visokom rezolucijom za sve korisnike; uostalom, sve preko 1920×1200 piksela na 10,1‑inčnom ekranu je preterivanje. Slika je odlična: precizne boje, oštrina i osvetljenost su na visokom nivou, a kako je ekran osetljiv na dodir, Yoga Book dobija dodatnu funkcionalnost kao konvertibilni uređaj.

Halo tastatura, kako je Lenovo naziva, predstavlja najveću novinu ovog uređaja. Površina osetljiva na dodir poseduje Gorilla Glass zaštitu, s matiranom završnicom kako bi se spojili dizajn i funkcionalnost. Pritiskom na taster olovke u gornjem desnom uglu prelazi se iz tastature u Create Pad mod, kada cela površina postaje tabla za crtanje koja nudi 2048 nivoa osetljivosti na pritisak. EMR film ispod površine omogućava korišćenje Real Pen olovke koja dolazi u pakovanju, a pošto ima izmenjive vrhove, možete je koristiti za pisanje po površini osetljivoj na dodir ili zameniti vrh i pisati po papiru smeštenom iznad ove površine. U oba slučaja vaši pokreti biće zabeleženi u digitalnom obliku.

Olovka zauvek

Sama olovka na zahteva punjenje, a u paketu s njom dolaze dodatne tri mine s mastilom koje se mogu puniti po potrebi. Pored dodatnih mina, Lenovo isporučuje i praktičan blok s magnetnim elementima koji je vrlo zgodan za korišćenje na ovom računaru, jer se magneti povezuju sa uglovima i onemogućavaju pomeranje papira tokom pisanja. Ako ste navikli na grafičku tablu, nećete se iznenaditi, ali pisanje hemijskom po papiru i prenošenje na računar u realnom vremenu ne viđate svaki dan. Pri prebacivanju tastature u mod za pisanje/crtanje, automatski se pokreće aplikacija OneNote, koja je zgodna za hvatanje beleški i crtanje, sa odličnom cloud podrškom. U paketu dolazi i probna verzija veoma dobre aplikacije za crtanje ArtRage.

PCPress.rs ImageHalo tastatura je, gledano iz klasičnog ugla, najslabiji element ovog uređaja. Zbog njene prirode povratna informacija izvedena je u vidu vibracije, a kako nema klasičnog hoda tastera, potrebno je malo vremena za navikavanje. Takođe, nije nam jasno zbog čega su levi i desni taster s leve i desne strane touchpad‑a, umesto da su ispod, što takođe ume da bude zbunjujuće. Iako je ideja veoma dobra, u praksi Halo ne omogućava kucanje brže i preciznije od tastature koju biste aktivirali na ekranu.

S obzirom na „tabletoliku“ upotrebu, Yoga Book, pored microUSB porta za punjenje, poseduje i microHDMI, 3,5‑mm audio‑port, te slot za nanoSIM i microSD kartice. Sistem pokreće četvorojezgarni Intel Atom x5 procesor, u sprezi sa 4 GB sistemske memorije i 64 GB internog prostora za skladištenje podataka, što donekle ograničava njegovu multimedijalnu upotrebu. S druge strane, tu je microSD slot, kojim efektivno možete proširiti internu memoriju. Za autonomiju se brine baterija kapaciteta 8500 mAh, koja u zavisnosti od opterećenja može da obezbedi između 6 i 13 sati rada. Pomenućemo i veoma kvalitetne stereo‑zvučnike koji, iako se nalaze u telu tanjem od 10 mm, demonstriraju odličan zvuk. Kamere su smeštene iznad ekrana i u desnom uglu tastature, tako da se ponašaju kao glavna i sekundarna kada je Yoga Book u tablet modu.

Za svaki dan

Odavno na testu nismo imali univerzalniji računar od Lenovo Yoga Book‑a. Dovoljno je mali i lagan da ga možete nositi sa sobom, a da vam to ne predstavlja teret. Možete da ga koristite kao tablet, laptop, ali i kao beležnicu ili blok za crtanje. Bilo da vam više odgovara da crtate na papiru ili grafičkoj tabli, Yoga Book će vam izaći u susret. Detekcija pokreta i pritiska zadovoljiće i najzahtevnije korisnike, pa s pravom možemo reći da će se umetnici najviše obradovati ovom uređaju. Halo tastatura može predstavljati ograničavajući faktor ukoliko imate potrebu da kucate nešto duži tekst, ali je i ona stvar navike, pa ćete posle nekoliko dana korišćenja „ući u štos“.

PCPress.rs ImageHardverska konfiguracija zamišljena je u skladu sa ultraportabilnim računarima i kao takvu je treba posmatrati. Performanse su dovoljne za svakodnevni rad, ali ne treba očekivati čuda, ipak je srce sistema procesor koji u proseku troši svega 2 W. Kada se sve uzme u obzir, Lenovo je napravio odličan posao sa uređajem koji je pojam multifunkcionalnog hibridnog računara upravo podigao na viši nivo. Dok konkurencija ne smisli nešto iole slično, Yoga Book je pravi šampion u kategoriji koju je sam stvorio, a za koju drugi još nisu spremni.

www.lenovo.rs

Marko Nešović

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,