ePlaneta

Laser za komunikaciju sa vanzemaljskim životom

James Clark, ekspert sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu, tvrdi da bi laserski zrak na kojem radi mogao da bude primećen sa udaljenosti od 20 hiljada svetlosnih godina, što znači da bi mogao da posluži kao kosmički svetionik za potencijalne vanzemaljske civilizacije koje su zainteresovane za rutu ka Zemlji.

PCPress.rs Image

Naime, rezultati njegovog istraživanja pokazuju da bi laserski zrak koji se emituje kroz snažan teleskop mogao da nadjača infracrvenu energiju Sunca, i tako osigura da bude primećen u kosmosu. Uz pomoć lasera mogle bi da se šalju i poruke Morzeovom azbukom, što bi bilo korisno jedino u slučajevima da u dalekom svemiru neko može da ih protumači. Da bi sistem funkcionisao prvo je neophodno da se konstruiše laser odgovarajuće snage, a stručnjaci tvrde da će takav biti onaj koji se gradi u Čileu, a koji će biti visok 39 metra, i služiti kao odbrana od raketa srednjeg dometa.

PCPress.rs Image

Pored planova za novi laser tu su i određene brige koje se tiču bojazni da bi ovakav laserski snop mogao da utiče na zdravlje Zemljana, te na kamere satelita pored kojih bude prolazio, tako da će, pre nego što se u kosmos pošalje poziv za susret, biti neophodno da se reše svi problemi, te osigura sigurna komunikaciona linija sa udaljenim solarnim sistemima.

Pročitajte i:  Arhitektonski grebeni mogu zaštititi obale 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,